DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Urak! Tisztelt Ház! Magyarországnak Ukrajna valóban nagyon fontos gazdasági, kereskedelmi és politikai partnere, és Magyarországnak érdeke, hogy Ukrajna stabil és erős legyen. Csak így védhetőek leghatékonyabban a kárpátaljai magyarok érdekei, egy erős Ukrajnában a kisebbségek is erősebbek tudnak lenni. Ez irányú törekvésünket támasztja alá az is, hogy tavaly novemberben bevezettük a hosszú távú nemzeti vízumok díjmentességét az ukránoknak.
Az elmúlt időszakban magam is és nagyon sok kollégám kiállt amellett, hogy az ukrán állampolgároknak mielőbb vízummentességet kell biztosítani az Európai Unióban. Az EU hitelessége is megkérdőjeleződött azzal, hogy a feltételeket már régen teljesítette Ukrajna, Georgiához hasonlóan nagyon sokat kellett várni ahhoz, hogy előrelépés legyen. Több európai uniós tagállam ódzkodott az ukránokkal szembeni szabályozás lazításától, különös figyelemmel a szervezett bűnözéssel és a korrupcióval kapcsolatos aggályaikra. Mi többször egyértelművé tettük, hogy ez sportszerűtlen és tisztességtelen az Európai Unió részéről, és minél hamarabb fel kell bontani ezeket a korlátozásokat.
Az Európai Bizottság tavaly áprilisban tett javaslatot a vízumkötelezettség feloldására Ukrajna esetében, amikor elismerték már hivatalosan is, hogy az Ukrajna számára előírt feltételeket teljesítette. A folyamat azonban megakadt és lelassult a migrációs nyomás esetén a vízumkötelezettség visszaállítását lehetővé tevő, úgynevezett felfüggesztési mechanizmus hatékonyabbá tétele körüli politikai viták miatt. Éppen ezért ez a vita áthúzódott erre az évre, ugyanis több tagállam a vízummentességet attól tette függővé, hogy ez a felfüggesztési mechanizmus mennyire hatékony.
A felfüggesztési mechanizmus hatékonyabbá tételéről szóló jogszabály végre februárban elfogadásra került, és így Ukrajna vízumliberalizációja zöld utat kapott. Az Európai Parlament és a Tanács közötti egyeztetések eredményre vezettek, végre létrejött az egyetértés arról, hogy a biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok, akár turisztikai, családi vagy üzleti céllal érkeznek, bármely 180 napos időszakon belül 90 napot meg nem haladó rövid tartózkodásra vízumkötelezettség nélkül utazhassanak be az Európai Unió területére. A megállapodást a szabályoknak megfelelően most mindkét társjogalkotónak meg kell erősítenie. Az Európai Parlament felelős szakbizottsága március 9-én nagy többséggel támogatta a megállapodást, április 5-én kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé vitára, és 6-án a szavazás céljából gyakorlatilag megvitatta az Európai Parlament.
A Tanács megerősítésére várunk, ahogy azt elnök úr is mondta, és várhatóan a vízummentesség június 11-én fog hatályba lépni, aminek nagy várakozással nézünk elébe, bízva abban, hogy az ukrajnai magyarság érdekeit is szolgáljuk ezzel. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me