Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem titkolt célom az, hogy a magyar parlamentben ülő képviselők és akár a munka-tár-sak is megunják azt, hogy folyamatosan a deviza-hi-tel-károsultak helyzetének rendezését, ennek szükségességét hozom fel.
Ezzel az idézőjeles untatással az a célom, hogy minél több dolog történjen ebben a kérdésben. Igen kiábrándító volt számunkra, hogy a héten is harcolt itt a kormányzat különféle sár-ká-nyokkal, elképzelt szörnyegetekkel, mindig van egy újabb: egyszer az egyébként szerintem is a magyar-ság ősellenségének nevezhető Soros György, máskor éppen a CEU vagy a Közép-európai Egyetem kerül elő hasonló státuszban. Ugyanakkor valódi, húsbavágó problémákról és kérdésekről nem esik szó a kellő szinten. Hiszen most a héten ezen két ülésnap alatt is devizahitel-károsultak tüntettek a Parlament előtt.
(17.20)
Ezt a tüntetést tudomásom szerint folytatják is, teljesen egyértelműen azért, mert a helyzetük tarthatatlanná vált, tehát továbbra is 140 ezer fölötti olyan, legalább három hónapja teljesíteni nem képes vagy nem teljes körben képes szerződésről és a mögöttük álló családtagokról tudunk, akiket a kilakoltatás réme bármikor elérhet.
Most a napokban került végre a híradásokba az a kérdéskör, amely az úgynevezett árfolyamgátról szól. Az árfolyamgát tekintetében lejár lassan az az ötéves terminus nagyon sok szerződés esetében, amelynek eredményeképpen a gyűjtőszámlákon halmozódó összegek most egy tömegben zúdulhatnak az érintett családok nyakára. Szakmai számítások tömege áll rendelkezésre, inkább becslésekről beszéljünk, hiszen ezen becslések egy jó része azt mondja, hogy több mint az érintett szerződések fele vagy akár kétharmada esetében nagyon is mérhető tehernövekményhez vezet az árfolyamgátas gyűjtőszámlákon lévő összeg lecsapódása, tehát ez a lejárat.
Éppen ezért a Jobbik, mivel úgy gondoljuk, hogy egy hibás jogalkotói lépésből, egy rossz elszámolási törvényből ered a teljes árfolyamgát-konstrukció, azt javasolja, hogy az ezen gyűjtőszámlákon gyűlő összegeket nyeljék le az érintett bankok, ne terheljék ezt a több tízezer, sőt százezer fölötti árfolyamgát-meg-egye-zéssel, -szerződéssel bíró ügyfélre, hanem bizony ezt a talán nem is létező tartozást azok a károkozó bankok viseljék, akik ezt a helyzetet előállították.
Hozzá kell tennünk, hogy nem hárítható el a kormányzat felelőssége sem, hiszen ha nem hibás elszámolási törvényt alkot, hanem hallgatva a Jobbikra, a felvételkori árfolyamon forintosítja ezeket az úgynevezett hiteleket, akkor az árfolyamgát konstrukciójára egész egyszerűen nem lett volna szükség. Tehát egyik hibából következett a másik, de most legalább az amúgy is súlyos helyzet további súlyosbodását elkerülendő nagyon fontos lenne ezen családok számára levegőt biztosítani, életlehetőségeket biztosítani, hiszen ha 140 ezer fölötti már bedőlt vagy bedőléshez közel álló hiteles mellé további tízezrek csatlakoznak, adott esetben 200 ezerig is felmegy ez a szám, kezelhetetlen helyzet állhat elő, az amúgy is kiszáradt gazdasági helyzet kiszáradt mivolta tovább fokozódhat, és egy olyan társadalmi-szociális kataklizmahelyzet felé masírozhat az ország, ami senkinek nem lehet érdeke, egy kormányzó pártnak pedig pláne nem, főleg egy évvel a választások előtt.
Én nem is értem, őszintén szólva, hogy önök miért tűrik a kilakoltatásokról szóló képsorokat, beszámolókat. Oké, hogy ez a tömegmédiában igen ritkán jelenik meg, de a közösségi média világában, a harmadik évezredben nem lehet eltitkolni, hogy családok százait, ezreit teszik utcára, jó részét indokolatlan módon, és a civilek önszerveződésére vannak szorulva azok, akik ilyen helyzetbe kerülnek, hiszen úgynevezett hivatalos helyekről nagyon ritkán kapnak segítséget.
Éppen ezért tartom teljes mértékben igazságtalannak azt, hogy az árfolyamgátas szerződések ötéves határidejének lejárta után az érintett családoknak úgy kell egyedül megbirkózniuk ezekkel a helyzetekkel, hogy lényegi politikai rendezési segítséget nem kapnak. Álláspontom szerint csak és kizárólag egy új elszámolási törvény segíthet, és ezen új elszámolási törvény megalkotásáig valamifajta türelmi időt kellene biztosítani ezeknek a családoknak, hogy további terhek ne zúduljanak rájuk.
Értjük mi, hogy Magyarország Kormánya megállapodni látszott az EBRD-vel, sőt még a Bankszövetséggel is, nagyjából olyan kondíciók mentén, hogy további terheket nem raknak az érintett bankokra a károsultak megvédése vagy megsegítése érdekében, ugyanakkor látszik, hogy ez az önök alkuja egész egyszerűen tarthatatlan, ezt fel kell bontaniuk, a károsultakat újra normális, vezethető élethelyzetek közelébe kell hozni, és nem segélyt kell nekik adni, nagyon fontos, hanem az igazság jegyében pusztán annyit, amennyi visszajár, de azt mindenképpen. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me