DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt miniszter úr - akit nem látok itt az illetékes zsöllyékben, és ezt én nagyon sajnálom, merthogy ezt az interpellációt személyesen Szijjártó Péter miniszter úrnak címeztem volna, hiszen ő az a miniszter, aki elmenekült a felelősség vállalása elől, és nem tett följelentést akkor, amikor egyébként törvényi kötelezettsége lenne arra, hogy amikor bűncselekmény a tudomására jut, akkor ezt a feljelentést megtegye. Most látom, hogy az államtitkárát küldte maga helyett harcba. Nagyon bátor miniszterek vannak a Fidesz-KDNP-ben, ha csak erre telik, hogy amikor helyzet van, akkor ők elmennek valahova, hogy az államtitkár álljon helyt helyettük. (Dr. Rétvári Bence: A frakciótársai hol vannak? - Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)
Persze, soha ennyi államtitkár nem dolgozott még a magyar parlamentben, mint amennyi most van (Zaj a kormánypártok soraiban. - Az elnök csenget.), de kérdés az, hogy tényleg erre valók-e az államtitkárok, hogy amikor a minisztert felelősségre kell vonni, akkor elvonuljon. Nem akarom itt a miniszter úrnak és a frakcióvezető elnök úrnak a párharcát tovább folytatni, de a lényeg az, hogy nem ilyenkor kellene bujkálni az ellenzéki képviselők elől.
A következőről van szó: itt egy brutális ügy ment az elmúlt években, ennek a központi figurája egy bizonyos Kiss Szilárd, akinek a neve most már sokat mond sokunk számára, és a Lehet Más a Politika volt az, aki elhatározta, hogy a végére járunk ennek a történetnek. Nem volt egyszerű.
Az a külügyminiszter, aki most elbújt a felelősségre vonás elől, az a külügyminiszter elvégeztetett egy belső vizsgálatot Kiss Szilárd viselt dolgaival kapcsolatban, és utána ezt fogta és megpróbálta elsüllyeszteni; erről szól nagyjából ez a történet. 2013. december 5-én készült el az a belső jelentés, amely feketén fehéren, töviről-hegyire leírta azt a moszkvai magyar konzulátuson zajló esetet, amely gyakorlatilag rámutatott arra, hogy maffiamódszerekkel, az ott dolgozó, a konzulátuson dolgozó emberek megfenyegetésével Kiss Szilárd közbenjárt azért, hogy különböző alvilági figurák Oroszországban schengeni vízumokhoz jussanak.
Nekem a Kúriáig kellett elmennem, másfél évet dolgoztam azért, hogy ezt a belső jelentést kicsikarjuk a minisztériumból, mert annyira megpróbálta Szijjártó miniszter úr ezt eldugdosni, hogy végül a legmagasabb szintig el kellett mennem. Most azért szeretném leszögezni, hogy bármit állítanak itt Németh Szilárd úr meg az összes többi, Lázár miniszter úr meg bárki más, azért ez egy olyan nemzetbiztonsági kockázat, amit a Fidesz-KDNP rászabadított Magyarországra, amely nem áll meg az ország határainál, hanem gyakorlatilag elmegy egész az Európai Unióba, bárhova. A schengeni övezeten belül gyakorlatilag egy teljes kockázatos állapotot hoztak létre.
Egyébként Szijjártó Péter duplán is érintett, mert amikor ez zajlott, akkor ő a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára volt. Ugye, nem gondolják komolyan, hogy akkor nem tudott erről, hogy mi zajlik a konzulátuson, és a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztos is volt. De itt a lényeg a következő: ha egy miniszter a magyar kormányban megtudja, hogy bűncselekmény zajlik a moszkvai magyar konzulátuson, mit csinál? Egyszerűen lerázta magáról ezt a történetet azzal, hogy fogta magát és azt mondta, hogy átadta a rendőrségnek ezt a belső jelentést.
Miért nem tett feljelentést a miniszter úr? Államtitkár úr, mondja meg a főnöke helyett, miért nem tett feljelentést. Mondja meg azt is, hogy miért rejtegetik ezt az embert, miért rejtegetik Kiss Szilárdot.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me