SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Miközben önök stadionokat építenek és több ezer milliárdos olimpiarendezésről álmodoznak, egy 2500 fős községben az önkormányzat arra készül, hogy a lakott külterület közvetlen szomszédságában körülbelül 10 ezer négyzetméteres önkormányzati területet eladjon az ELMŰ-nek transzformátorállomás létesítése céljából. Az önkormányzat azért akarja eladni a területet, hogy a gyerekeknek tornatermet építsenek, mert Pilisszántón, mint ahogyan még jó néhány magyar településen, nincs tornaterem.
Pilisszántón az iskola pincéjének egykori széntárolójában tornáznak a gyerekek. Ha a falu tornatermet akar, akkor fel kell adnia az egészséges környezethez való jogát. Önök ezt elfogadhatónak és tisztességesnek tartják? Ráadásul a transzformátorállomás létesítése nemcsak az egészséges környezettől foszthatja meg a gyerekeket, hanem a faluban is békétlenséget szül. Megosztja a települést, hogy tornaterem vagy transzformátorállomás legyen.
(16.50)
A telekért ígért 65 millió forintból kezdenék meg a tornaterem építését.
Államtitkár Úr! Miért teremt a kormány olyan helyzetet, hogy a tornaterem megépítése érdekében méltatlan alkuba kényszeríti az önkormányzatot és a helyi lakosokat? Tudják-e, hogy egy ilyen transzformátorállomás és a távvezetékek az egészségre ártalmasak? Az állandó elektroszmog hosszú távon károsíthatja egész szervezetünket és rákkeltő hatású, ezek ismert dolgok, önök mégsem tesznek semmit, sőt végignézik, hogy egy települést a pénzhiány rákényszerítsen a transzformátorállomás befogadására, pedig arra nincs is szüksége.
A központi költségvetésben évek óta szerepel a tornaterem-építési program évente 3 milliárdos kerettel, miközben önök stadionépítésekre évente sok tíz milliárdot folyatnak el, egy részét magánzsebekbe. 2016-ban azonban még ezt a 3 milliárdot is sajnálták az iskoláktól, a gyerekektől, hogy legyen tornatermük, ugyanis az év végén a 3 milliárdból a kormány 1,2 milliárd forintot átcsoportosított, elvett a keretből. Focipályákra és stadionokra bezzeg van évi 45 milliárd, a magyar gyerekekre nincs.
Azt kérjük, hogy a kormány oldja meg a pilisszántói tornaterem ügyét, ne engedje, hogy a helyi emberek egészségét veszélyeztető transzformátorállomás legyen a tornaterem ára. Ezt a helyzetet az önök önkormányzatokat kivéreztető politikája és a társadalom teherbíró képességét bőven meghaladó, fölösleges foci- és stadionőrület idézte elő. Most vállalják a felelősséget, és biztosítsák a forrást a pilisszántói tornaterem megépítéséhez! Ugye, a gyerekek és az önkormányzat számíthat erre?
Szeretném megtudni, hogy milyen konkrét lépéseket fognak tenni az ügyben. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me