LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy is, mint volt kultuszminiszter, komolyan véve a kérdését és mint olyan miniszter, akit szintén aggodalom töltött el január 13-án az események után, a következőkről szeretném önt tájékoztatni.
Kérdésének két része van, illetve a szakma érdeklődésének két része van: az örökségvédelem sorsa a háttérintézmények átalakítása után, és a konkrét káresemény. Január 12-éről 13-ára virradóan valóban a melegvíz-cső eltört, és a Táncsics utca 1. szám alatt egy olyan pincében, ahol tíz esztendeje, több mint tíz éve 16 ezer dokumentum tárolására került sor, 1500 dokumentum sérült meg.
Az 1500 dokumentumból 90 százalékot várhatóan sikerül megmenteni restaurátorok bevonásával, s 200 olyan dokumentum van, amely végérvényesen megsemmisült. A 200 dokumentum származási ideje 1974 és 2015 közötti dokumentum. Kollégáim most mindent megtesznek annak érdekében, hogy más gyűjteményekből vagy digitális archívumokból ezt a dokumentációt, amely 1974 és 2015 közötti építkezésekhez kapcsolódik, megpróbálják visszagyűjteni.
A kár valóban jelentős. Ezt egyáltalán nem vitatom, talán a felelősségünket árnyalja, hogy a problémát érzékeltük, mármint hogy tíz éve áldatlan körülmények között vannak a dokumentumok, és megkezdtük a Forster Központ átköltöztetését a Daróczi utca 1-3. szám alá, ahol egy 1,6 milliárd forintos beruházás eredményeképpen egy örökségvédelmi központ jön létre, ahol a dokumentumok méltó kezelésére is sor kerülhet, ami természetesen tűzvédelmet, vízvédelmet biztosít és a dokumemtumok megmaradását is lehetővé teszi.
Ez az egyik válaszom, tehát próbáljuk enyhíteni a kárt. Illetve egy új épület építésébe és átalakításába kezdtünk bele nem olyan régen, a Forster Központ, a korábbi gyűjteményi központ dolgozóinak részvételével.
(15.50)
Másrészről szeretném megnyugtatni korábbi miniszter urat a tekintetben, hogy a kulturális örökségvédelem ügye azzal, hogy a Forster Központ beintegrálódott a Miniszterelnökségbe, nem gyöngül, hanem erősödik. Én azt gondolom, azzal, hogy kulturális örökségvédelmünk miniszteriális intézmény lesz, és a minisztérium államtitkársága és helyettes államtitkársága lett a két korábbi főosztály egy az egyben, személyi állományát illetően bejött és minisztériumi tisztviselők lettek a háttérintézmény dolgozóiból, ez nem a gyöngülésnek, hanem az erősödésnek a jele. Ehhez szeretném kérni az ön támogatását és minden, a szakmáért aggódó támogatását. Együttműködést felajánlva kész a kormány növelni az örökségvédelemben dolgozók létszámát, és készek vagyunk a szakmai föltételek javítására is. Meggyőződésem szerint jobb, hogyha egy minisztériumi struktúrában, államtitkári, helyettes államtitkári és világos kormányzati felelősség van az örökségvédelem ügyében, ahol a gyűjteményi főosztály és a műemlékeket fölügyelő főosztály is ugyanazzal a személyi körrel és ugyanazzal a gondossággal igyekszik végezni a munkáját, mint ahogy végezte az elmúlt évszázadokban is, illetve az elmúlt évtizedekben is, ahogy ezt miniszter úr idézte.
Még egyszer szeretném jelezni, meggyőződésem szerint ezt a munkatársaink tevékenységi körén kívül eső káresemény okozta, nincs összefüggésben szerintem a költözéssel. Azzal van összefüggésben, hogy a Daróczi úti épület építése elhúzódott, és nem valósulhatott meg határidőben. Ezért természetesen én magam is vállalom a felelősséget. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me