IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Elfogadom válaszadónak, de nyilván tudom azt, és ön is tudja, hogy amiről beszélni fogunk, az olimpia elől most menekül a kormány, hogy ezekre választ adjon. Nem szeretném, hogy heteket csússzon ez a válasz, ezért teszem föl mégis. A kormány megpróbál ugyanis úgy tenni, mintha semmi köze nem lenne a budapesti olimpiai pályázathoz.
Bizonyára önök is értesültek róla, mindenki értesült róla, hogy 260 ezernél több budapesti lakos jelezte, hogy nem akarja, hogy egy ilyen fajsúlyú kérdésben a véleményük megkérdezése nélkül döntsön a kormány. Ez a 266 ezer aláírás alig 70 ezerrel kevesebb, amit a jelenlegi kormánypártok leadtak a 2008-as népszavazási kezdeményezésük során, pedig akkor nemcsak Budapesten, hanem az egész országban gyűjtöttek. Tehát ez olyan akarat, amit sem a kormány, sem a főváros nem hagyhat figyelmen kívül.
Önök úgy tesznek, mintha a kormánynak semmi köze nem lett volna ehhez a pályázathoz, igencsak gerinces módon a főpolgármesterre kenik az egészet. A kormánynak joga és kötelessége lett volna saját hatáskörében népszavazást kezdeményezni még a pályázat beadása előtt. Igenis a kormány döntése volt, hogy nem kérdezte meg az embereket, hogy akarnak-e Budapesten olimpiát, a kormány döntése volt, hogy népszavazás nélkül elkezdték szórni a pénzt az olimpiai pályázatra. A kormány gőgös magatartása miatt súlyos milliárdokat dobtak ki az ablakon, a 2016. év végére már meghaladta azt az összeget, amit összesen előkészítésre lehetett volna szánni. Azt gondoljuk, hogy a kormány hibázott, amikor az emberek háta mögött akart olimpiát rendezni.
Kérem, miniszter úr, válaszoljon: mikor és ki döntötte el pontosan, hogy a kormány nem kezdeményez népszavazást olimpia kapcsán? Meg tudják-e mondani, hogy eddig pontosan hány forintot költöttek olimpiai pályázatra? Mekkora az az összeg, amit megspórolhattunk volna?
És ha már itt tartunk, ez után a kudarcuk után nem gondolja-e a kormány, hogy egy másik, az emberek által nem támogatott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) ezermilliárdos pénzszórásról is meg kellene kérdezni az embereket, ez pedig a Paksról kezdeményezett népszavazás, amit szeretnénk, ha önök elindítanának. Előre köszönöm a válaszait.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me