DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő javaslat nem más, mint egy mondattal kiegészített javaslata annak a zárószavazás előtt elbukott alaptörvénymódosításnak, amit eredetileg Orbán Viktor nyújtott be, aztán számos módosításon kellett keresztülesnie, hogy a Ház elé megfelelő módon zárószavazásra kerülhessen, de sajnos a legfőbb dolgot, a teljes megoldást nem sikerült elérnie ennek a javaslatnak, hiszen csak részlegesen kezelte volna azt a problémát, ami a bevándorlási helyzettel keletkezett Magyarországon, és csak részlegesen építette volna bele az Alaptörvénybe azokat a megoldásokat, amelyeket minden magyar állampolgár elvárt, és amelyeket egyébként a népszavazáson megfogalmaztak az emberek.
Nem sikerült belevenni ugyanis azt, hogy ellenszolgáltatás fejében semmilyen módon ne lehessen beengedni és különösen letelepedési jogot ne lehessen adni külföldi állampolgároknak. Ez azért lett volna fontos, hiszen a letelepedési kötvény konstrukciójával, mint láthattuk, túlmentek a gazdasági konstrukción, és olyan személyek is megvásárolhatták ezt, kiderült utólag, például elítélt bűnözők, akik átjelentkeztek fél évre, és így rezidens státusszal tudták igazolni büntetlenségüket, büntetlen előéletüket. Nos, ha ilyen egyének kaphattak letelepedési jogot, akkor felmerül a kérdés, hogy ugyanígy ezt terroristák miért ne tehették volna meg, és ha a négyes szűrőt, amit oly sokszor hallhattunk ebben a Házban, gyakorlatilag elítélt bűnözők is könnyen kijátszhatták, azt mondhatjuk, hogy nem ért semmit.
Azért is hamis az a vélekedés vagy az az állítás, amit a Fidesz-KDNP-s képviselők elmondtak, hogy ez csak gazdasági kérdés lenne - feltettem a kérdést már a bizottság ülésén is, és nem tudtak erre érdemben válaszolni, egyébként többször felmerült ez a kérdés -, hiszen ha ilyen konstrukcióban annak a kvótában szereplő 1300 menedékkérőnek az Európai Bizottság megvette volna a letelepedési kötvényt, akkor minden további nélkül bejöhettek volna. Mert erről van szó, és ráadásul még egy jó üzlet is lett volna, hiszen négyszeres kamattal kapta volna vissza a Bizottság a pénzt az ötéves futamidő végén, és nem arról van szó, hogy elbukták volna ezeket az összegeket. Tehát ha ez ilyen módon lehetővé válik, és ráadásul Erbílben nyitnak irodát, amikor az Iszlám Állam szétesőfélben van, több millió dollárral lépnek meg a vezetői, úgymond terítéken kínálják azt, hogy csak be kell sétálni, és már meg is lehet venni a kötvényeket.
Egy ilyen helyzetben benyújtottuk november közepén a javaslatunkat, amely teljessé tette volna a védelmet, és elhúzták az időt, december közepéig nem került még az Igazságügyi bizottság elé sem a javaslat. Utána kezdődött a szünet, tehát már csak februárban kerülhetett arra sor, hogy egyáltalán az Igazságügyi bizottság erről dönteni tudjon, és ott a Fidesz-KDNP-képviselők ezt a javaslatot elutasították. Nem voltak hajlandók tárgysorozatba venni sem, ami azt jelenti, hogy önök úgy gondolják, hogy ez a kérdés megoldódott.
Hivatkoztak itt egyébként az Alkotmánybíróság döntésére, amivel csak egy probléma van: nagyon szép és nagyon jó, csak minden alaptörvényi hivatkozást nélkülöz, illetve más uniós országok alaptörvényére és alkotmánybírósági gyakorlatára hivatkozik, de ha a magyar Alkotmánybíróság olyan védelmet szeretne felmutatni, amit akár Brüsszelben is fel lehet használni, akkor a magyar Alaptörvény szabályait kell alapul venni, és ez a módosítás igenis szükséges lenne. Ez nem azt jelenti, hogy ezzel megoldódna a probléma, ez nem azt jelenti, hogy ez egy százszázalékos megoldás lenne, hiszen az Unióban továbbra is küzdeni kellene azért, hogy ez a védelem bármiféle uniós döntéssel szemben hatékony legyen, de mindenképpen egy jobb, erősebb eszköz lenne a kormány kezében, amikor ezeket a tárgyalásokat végigviszi.
Úgyhogy azt gondoljuk, hogy ez nemcsak az offshore cégek biznisze, amelyek már közel félmilliárd dollárnyi profitra tettek szert a sajtóhírek szerint, az túlmutat ezen, bár ez is elég lenne az eltörléshez, és ráadásul önök csak felfüggesztésről beszélnek, azt is március végén. Hogy így lesz vagy nem, azt nem tudjuk, de ez az Alaptörvénybe nem kerül be, és nem úgy kerül kivezetésre, hogy a tilalom megfogalmazódik; belekerül az Alaptörvénybe, és akkor bárki, bármelyik kormányzat a jövőben visszavezetheti, sőt, ha csak sima felfüggesztésre kerül, akkor vissza se kell abban a tekintetben vezetni, hogy a törvényeket módosítani sem kell, egészen egyszerűen újra el kell kezdeni a forgalmazását. Ez az, ami megengedhetetlen mind gazdasági, de ami még fontosabb, mind biztonságpolitikai szempontból. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me