KÓSA LAJOS,

Full text search

KÓSA LAJOS,
KÓSA LAJOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Nincsen könnyű helyzetben az ellenzék ma a parlamentben, és ennek nem csak az az oka, hogy lassan több az ellenzéki szervezet, mint ahány parlamenti hely jut nagyjából az ellenzéknek, és ilyenkor mindig nehéz arra gondolni, hogy vajon a megegyezés hogyan alakul ki.
De azért sincsen könnyű helyzetben az ellenzék, mert napnál világosabb, hogy akkor, amikor Magyarország erősödik, akkor, amikor ezt a számok alátámasztják… - amit egyébként az ellenzék sem vitat, hiszen ők sem mondták azt, hogy nem igaz, nemhogy nőtt a foglalkoztatás, hanem csökkent. Ők sem mondták azt, hogy nőtt az adósságállomány, ők sem mondták azt, hogy csökken a GDP és nem nő. Bár tudnák ezt mondani, de ennyire még ők sem bátrak. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Ezért aztán nyilvánvalóan valahonnan máshonnan kell megfogni a magyar valóságot, a magyar életet, mert az, hogy Magyarország egyre erősödik és egyre jobban teljesít, az vitathatatlan.
Az, hogy nő Magyarország gazdasági teljesít-ménye, vitathatatlan. Az, hogy olyan célokat tudunk megfogalmazni ma már hihetően… - amit 2010-ben, emlékszünk rá, hogy mit kaptunk a fejünkre, mikor először mondta Magyarország akkor megválasztott miniszterelnöke, hogy tíz éven belül egymillió új munkahelyet kell teremteni. 2017 elején 700 ezer körüli az új munkahelyek száma, és ennek a nagyobbik része piaci munkahely, amelyet nem az állami elosztás hozott létre. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ezt nem lehet eltagadni, vagyis el lehet, de azért ezzel nem érdemes kísérletezni.
Ezért nyilvánvalóan, amikor a kormányt azért mégiscsak támadni kell, mert az ellenzék mégsem mondhatja azt, hogy ennél azért ők sem tudtak volna sokkal többet tenni, nyilván mással kell előállni. És akkor olyan félmondatokkal találkozunk, ami viszont már mutatja, hogy az ellenzék mégiscsak bátor, mert hajmeresztő adatokat nem ismernek el. A rezsicsökkentés előtt - csak egyet mondok, mert Tóth Bertalan képviselőtársam, frakcióvezető-társam mondta, nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a kintlévőség -, a szocialisták kormányzása után 136 milliárd volt a magyar lakosság rezsikintlévősége. Most 28 milliárdnál tartunk. (Taps a kormánypártok soraiban.) Lehet erre sok mindent mondani, a szocialistáknál ez a növekedés. Isten őrizzen, hogy ők csökkentsék majd a kintlévőséget, mert akkor ez az ország számára elviselhetetlen lesz! (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Amivel mégis külön kell foglalkoznunk, az néhány fontos kérdés. Nem tudom, hogy amikor figyelték az ellenzék frakcióvezetőjét, akkor feltűnt-e önöknek valami. Mert nemcsak az az érdekes, hogy miről beszélnek, hanem az is, hogy miről nem. És az a csoda esett meg, hogy miközben mindenki az ellenzék részéről a korrupcióról beszélt, a korrupció rettenetes voltáról, egyetlenegy sem említette meg közülük a valaha volt legnagyobb korrupciós botrányt, a 4-es metró ügyét. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbekiáltások a kormánypártok soraiból: Úgy van!) Természetesen nem szeretném Kovács Béla Sándort megfosztani az érem lehetőségétől (Derültség.), de az ő teljesítménye, amit a Jobbik oldalán mutatott, mégiscsak összegszerűségében jóval szerényebb, mint az, amit a balliberális erők a 4-es metró kapcsán összehoztak, ami Magyarországot egyrészt azzal fenyegeti, hogy 59 milliárd forintot az Európai Uniónak kell visszafizetni, egyébként a költségvetés teljes vesztesége, az a pénz, amit elloptak, 167 milliárd forint. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból.) Tehát az ellenzék, amikor a korrupcióról beszél, akkor meglehetősen szelektív az érzékelése. A 4-es metró nekik nem az a szint, ami megérne akár egy félmondatot is.
Természetesen, amikor vagdalkozni kell mindenfajta alap nélkül, akkor természetesen nagyon bátrak, és mindenféle teljesen megalapozatlan kijelentésekre ragadtatják magukat. De hadd mondjak egy másik dolgot, amit szintén nem említettek meg, pedig a korrupció kapcsán „jó barát” elvtárstól tudjuk, Goodfriend úr, amikor kiállt és azt mondta, hogy Magyarországon azért elviselhetetlen a korrupció, mert óriási a be nem szedett adó, főleg az áfa, akkor nézzük már meg a számokat! Az az intézkedéssorozat, amit a kormány a Fidesz és a KDNP támogatásával hét év alatt megvalósított, a kint maradt áfát csökkentette 70 százalékkal. Több mint 600 milliárd forintot tudtunk úgy behozni az adóbevételben, hogy bevezettük az online pénztárgépeket, az elektronikus útnyilvántartási rendszert. (Gőgös Zoltán: Meg a kaszinók! A lejárt lemezzel mi van? - Bangóné Borbély Ildikó: Andy Vajna!) Számtalan apróbb lépéssel, a fordított áfák rendszerével tudtuk csökkenteni a korrupciót, és továbbra is ezen a szinten vagyunk, és az a feltett szándékunk, hogy Magyarországon a feketegazdaság és a korrupció a korábbi, a szocialisták kormányzását idéző szint alá csökkenjen jelentősen. Ezért aztán mindenképpen a leghatározottabban eljárunk a 4-es metró ügyében, még akkor is, ha konkrétan a 4-es metrót az ellenzék nem vette észre.
(14.20)
Még két dologról szeretnék beszélni. Megint megkaptuk azt, amit már számtalanszor, hogy az európai uniós tagságunk óta hányan dolgoznak magyarok Európa különböző országaiban, és hogy ez a kormány hibája, ha egyáltalán ezt ilyen értelemben lehet kezelni. Azért a számok itt sem érdektelenek: 2004-ig, 1990-től 2004-ig 244 ezer magyar dolgozott - ez a szám a nullától idáig növekedett - az Európai Unió országaiban; 2004-től 2016-ig ez a szám felment 360 ezerre, ebből 110 ezer napi ingázó. Ha összevetjük az arányait, akkor azt kell látnunk, hogy ez a szám és ez az arány az európai uniós tagságnak egyfajta velejárója, minden európai ország rendelkezik olyan munkaerővel, amelyik nem otthon dolgozik. A kiáramlás, idézőjelbe téve, Angliából arányaiban nagyobb, mint tőlünk, de a legnagyobb számban a németek dolgoznak nem a saját országukban, márpedig nehéz lenne elhinni azt, hogy az az 1,2 millió német, aki nem Németországban dolgozik, hanem máshol, a rettenetes nyomor, a kilátástalanság, a gazdasági reménytelenség, az éhezés és a biztonság hanyatlása miatt ment el; a biztonság hanyatlása sajnos ma már elképzelhető, hogy jelentős.
Végül szeretnék egyvalamire visszatérni. Újra meghallgattuk azt az ellenzéktől, hogy vissza kell térni a kétkulcsos adórendszerre, és hadd mondjam mindig el… (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Három!) Jó, most már háromkulcsos adórendszerre, csak gratulálni tudunk hozzá. Ez olyan brutális adóemelést jelent a magyar emberek számára, ami biztos, hogy elviselhetetlen lesz. Az egykulcsos adó bevezetésénél az első évben a magyar embereknek 400 milliárd forinttal több maradt a zsebében az adókulcs és a családi adókedvezmények miatt. Önök ezt a pénzt egyszerűen el akarják venni a magyar emberektől (Közbekiáltás a Fidesz soraiból: Úgy van!), mi nem fogjuk hagyni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me