DR. HADHÁZY ÁKOS,

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS,
DR. HADHÁZY ÁKOS, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Az elején természetesen el kell mondani, hogy abban talán egyetértünk, illetve biztosan egyetértünk, hogy a menekültkérdés egy hatalmas kérdés Magyarország számára és Európa számára, és nem hiszem, hogy itt bárki ezt megkérdőjelezné. Abban talán már nem, hogy ez kinek kérdés és kinek probléma. Nyilvánvalóan Európának, Magyarországnak, nyilvánvalóan probléma a menekülőknek, és nyilvánvalóan probléma azoknak az országoknak, amelyeket ezek az emberek otthagynak.
S abban sem biztos, hogy egyetértünk, sőt biztosan nem értünk egyet, hogy politikus annál nagyobb bűnt nem tud elkövetni, mintha emberek nyomorát, emberek félelmeit vagy emberek indulatait a saját maga hasznára fogja felhasználni. Márpedig ez a törvény erről szól. Én kihasználom ezt a lehetőséget, és annak ellenére, hogy ön nemmel integet a fejével, egy másik példát is mondanék, hogy kik azok, akik ezt a görénységet még el tudják követni.
Volt egy ilyen ember, egy miniszter, nem Magyarországon, hanem Görögországban, Panosz Kam-me-nosznak hívták, aki 2015. március 10-én a The Telegraph tudósítása szerint azt mondta, hogy 10 ezer menekültnek fognak adni útlevelet ahhoz, hogy bemehessenek a schengeni rendszerbe, és meg fogják nyitni Törökországnak a határait abban az esetben, ha Európa cserben hagyja őket a pénzügyi válságban, nem segíti meg őket, akkor „elárasztjuk őket menekültekkel”, és még rosszabb lesz Berlinnek, ha a gazdasági menekültek áradatában néhány dzsihá-dis-tát is küldünk, az Iszlám Állam terroristáit fogjuk küldeni. Azt mondta, ha lecsapnak ránk, mármint a németek, akkor mi is lecsapunk rájuk, és minden migránsnak fogunk adni papírokat, hogy eljuthassanak a schengeni övezetbe, és eljuthassanak Berlinig. Ez egy görénység! Ugyanezt mondta Nikosz Kociasz külügyminiszter is, gyakorlatilag ugyanezzel a tartalommal.
Amit önök csinálnak, az is ugyanaz: emberek nyomorát és emberek indulatait, az emberek félelmeit arra használják, hogy az önök politikai hasznát ezzel learassák, és hogy elvegyék a figyelmet komoly problémákról. Emberek halálát valóban okozhatja a politika. Okozhatja a politika akkor, ha nem teremti meg a biztonságot, de nagyon sokféle más módon is okozhatja a politika, és önök ezekkel az alibi törvényekkel ezekről a mulasztásokról szeretnék a figyelmet elterelni. Okozhatja emberek halálát, valószínűleg jóval-jóval több ember halálát, mint amit eddig, hála istennek, a terrorizmus okozott, például az, hogy nincs fertőtlenítőszer a kórházak és a rendelőintézetek mosdóiban. Nincs! Nagyon sokban nincs WC-papír sem. Ezzel kórházi fertőzéseket, kórházban összeszedett fertőzéseket fognak okozni, és ebben ki lehet mutatni, hogy hány ember hal meg; nehéz kimutatni, de ki lehet mutatni, hogy hány ember hal meg.
Vannak egyéb, már statisztikailag nehezebben kimutatható, nem olyan látványos dolgok, mint amikor egy bomba felrobban, de igenis halálesetek a következményei annak, hogy például nagyon sok orvos elmegy Magyarországról. Ennek is a kormány politikája az oka. Akkor, amikor Szekszárdon egyetlenegy orvos van ügyeletben, az pedig egy öreg, nyugdíjas belgyógyász doktor, és ő fogja az egész sürgősséget ellátni, abban bizony emberek halhatnak meg, és akkor is, ha egy tapasztalatlan orvosra bízzák az ügyeletet. Ebben emberek halnak meg, csak nem olyan látványosan, de ugyanúgy a kormányzati munka következménye. És ezek az alibi törvények, mint ez is, erre valók.
Ha nem foglalkozunk azzal, hogy falvak tucatjaiban akkora a drogprobléma, amit el sem tudunk képzelni, és falvak tucatjaiban a fiatalság és a középkorú emberek egy jó része a drog mámorában úszik, vagy abban talál csak magának vigasztalást, ezzel nem foglalkoznak, nincs drogpolitika, nem létezik, addig volt drogpolitika, amíg úgy látták, hogy ezzel talán lehet valamit csinálni, talán ezzel lehet heccelni az embereket, ez az ötlet jutott önöknek az eszébe, hogy majd kell kötelező drogvizsgálatot csinálni, addig volt róla szó, aztán kijött, hogy ebből nem lehet politikai tőkét kovácsolni. Ez nem érdekes! Pedig ebben is halnak meg emberek.
Aztán halnak meg alkoholizmusban. Magyarországon 800 ezer ember alkoholbeteg, de nem foglalkoznak vele. Nincs politika, nincsenek ilyen törvények. Miért nincsenek olyan törvények, hogy ezzel mit kezdjünk? Arról is egyetlenegy dolog jutott eszükbe, hogy esetleg az alkoholboltokat be kell vinni a dohányboltokba. Semmi másról nem szól. Miért nem erről beszélünk? Nem egy ember hal meg benne, nem tíz ember, hanem emberek százai, ezrei halnak meg ebben a problémában, és ezzel a problémával egyszerűen évek óta önöknek nem volt kedvük dolgozni, mert azzal nem lehet jó kampányokat csinálni.
S még lehetne folytatni a társadalombiztosítással. Megszüntették az elmúlt évben szépen csendesen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, egyszerűen bedarálták, betették az Emberi Erőforrások Minisztériumába, szétszélednek az emberek onnan, bizonyos lábait betették a kormányhivatalokba. Egyetlenegy dolog: amikor megkérdeztem, hogy ez mire való volt, azt mondták, hogy azért, mert így majd új programokat lehet csinálni milliárdokért. Az, hogy még egészségügy egyáltalán van, egyrészt azoknak az orvosoknak és ápolóknak köszönhető, akik itthon maradtak, az ő hősies munkájuknak, másrészt azoknak a szakembereknek, akik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban a szaktudásukat teljesen az országnak adva, nem túl sok pénzért, megpróbálják az egyre-egyre kevesebb pénzből mégis működőképesen tartani az egészségügyet. De önök megszüntetik! Ezzel is emberek halhatnak meg, ha ez tovább folytatódik.
S lehetne még nagyon sok más példát mondani, és fogok is. (Kontrát Károly: Nem a törvényjavaslatról beszél a képviselő, elnök úr!) Ez mind a törvényre mutat, amiről beszélek, az mind a törvényről beszél. A törvény egy alibi törvény, egy fölösleges törvény, csak arra való, hogy önök tematizálják úgymond a közéletet, hogy ne arról beszéljünk, ami fontosabb. De akkor hadd használjam ki ezt az időt, bármennyire is kellemetlen, tudom, hogy kellemetlen. Minden, amit mondok, mind a törvényről beszél, mind azt magyarázza, hogy miért kell ez a törvény.
Amikor végigjön egy olyan úton, amit nem tisztítottak le rendesen, mert arra nincs uniós forrás - az út megépítése nagyon jó buli, mert azt el lehet három-négyszeres áron számolni. Uniós pénzből megépítik, de utána, amikor már le kellene tisztítani, arra meg már nincs uniós forrás. Abban is emberek fognak meghalni. Az is a kormány felelőssége. Nem olyan látványos, mint amikor robban egy bomba, hála istennek, hogy nem robbant, egyetlenegy ember halt meg, az egy rendőr volt, aki egy magyar szélsőjobboldali emberen való rajtaütésnél halt meg. Hála istennek, hogy csak itt tartunk, és milyen szörnyű, hogy az az egy ember meghalt.
De ezen kívül sok-sok ember - ki lehetne számolni - hal meg az önök slendriánsága, az önök nemtörődömsége és az önök politikája miatt. Egészen biztos, mert ismerek ilyet, hogy a devizahiteleseknél is voltak öngyilkosságok, amelyek összefüggtek azzal, hogy Matolcsy úr nem volt hajlandó lemondani azokról a nyereségekről, amit a devizahitelek átállása szállított. Ezekről is elveszi a figyelmet ez a törvény. Ez mind összefügg ezzel a törvénnyel.
(13.30)
160 forintért is lehetett volna váltani a devizahiteleket, nem tették meg, mert ezen lehetett nyerni. Több száz milliárd forintot nyert rajta Matolcsy úr, amivel szórakozik, ami bizony nagyon kellemetlen lenne, de a migránskérdéssel, a menekültkérdéssel el lehet feledni. És akkor, amikor már nincs semmilyen ötlet, akkor behozok egy ilyen törvényt, ami tulajdonképpen nem szól semmi másról.
Lehetne beszélni az oktatásról is. Emberek lehet, hogy nem halnak meg, de tönkremegy az életük akkor, ha rossz tankönyvekből és rossz tantervekkel dolgoznak. Több tíz milliárd forintot loptak el, akármennyire is tetszik nevetni, több tíz milliárd forintot loptak el az oktatási reformból, aminek következtében gyerekek szörnyű tankönyvekből, szörnyű tanrendekkel tanulnak. Gyakorlatilag nem javult, hanem rosszabbodott a helyzet, és ezzel önök a jövőnket veszik el. Lehet, hogy ezek a gyerekek nem halnak ebbe bele, de az biztos, hogy tönkremegy a jövőjük, tönkremegy az életük önök miatt. És lehet itt szépen ezen nevetni.
Ezek a törvények gyakorlatilag erről veszik el a figyelmet. Önök is nagyon jól tudják, hogy már a mai szabályozás sem nagyon különbözik attól, mint amit önök be akarnak vezetni. Önök is nagyon jól tudják, hogy gyakorlatilag már ma is a napok többségében jóval több menekült van fogságban, mint amennyi a nyílt befogadóállomásokon, és önök is nagyon jól tudják, hogy mind az uniós jog, mind pedig a magyar jog megengedi azt, hogy 6 hónapig zárt helyen tartsák a menekültkérőket. Tulajdonképpen egyetlenegy különbség lesz, ha ezentúl ezt a 14 éven aluliakkal is meg tudják tenni.
Ez a törvény egy görény törvény. Ez csak arra való, hogy eltegyék a figyelmet a valódi problémákról. Köszönöm szépen. (Közbeszólásra:) Sajnos megtörtént.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me