DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Európa biztonságára a legnagyobb veszélyt a migrációs válság és a terrorista támadások jelentik. Egyértelműen kijelenthető, hogy a schengeni övezet eddigi legnagyobb válságáról beszélhetünk. Itt az idő, hogy az Európai Unió vezetői végre megállítsák az illegális migrációt, és megvédjék az európai embereket. Azonban amíg az Európai Unió vezetése nem tud elfogadható megoldást felmutatni, csak a nemzeti szinten született szabályozás lehet hatékony és eredményes.
Az államhatár védelme, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében olyan komplex jogszabályalkotási és szervezési döntések születtek eddig, amelyek hozzájárultak Magyarország és egyúttal a schengeni térség hatékony védelméhez. Már rég nem lehet vita abban a kérdésben, hogy Európa veszélyben van, és az illegális bevándorlás fenyegetést jelent az emberek mindennapi életére. A nőkre jelenleg a bevándorlás és a migránsok betelepítése jelenti a legnagyobb veszélyt, ezt jól mutatja, hogy az európai nagyvárosokban, ahol a migránsok megjelentek, ugrásszerűen megnőtt a nők és a gyermekek elleni erőszakos bűncselekmények száma.
Az eddigi intézkedések együtt hatékonynak bizonyultak, a tavaly bevezetett mélységi határőrizet is hatásos, de a gyakorlati tapasztalatok, a nyugat-európai terrortámadások aggasztó hírei újabb változásokat indokolnak. Szükséges a jelenlegi jogszabályi környezet módosítása annak érdekében, hogy a megalapozott nemzetközi védelmi igénnyel rendelkezőket minél gyorsabban és hatékonyabban be lehessen azonosítani, és az ilyen védelmi igénnyel nem rendelkező, illegális migránsokat ki lehessen utasítani.
Az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat e cél megvalósítása érdekében újabb szigorításokat vezetne be Magyarország, a magyar emberek biztonságának érdekében. Nyugat-Európában az illegális bevándorlók több olyan cselekményt is elkövettek, amely érdemi biztonsági kockázatot jelentett ezen országokban. Ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a menedékkérők az ország területén a szabályok kijátszásával szabadon mozoghassanak, és így bűncselekmények és terrorcselekmények potenciális elkövetőivé váljanak, ezzel növelve a biztonsági kockázatokat és a terrorveszélyt.
Ezt a célt szolgálja az előttünk fekvő törvényjavaslat, amely öt törvény módosításából áll, amelynek legfontosabb eleme annak megteremtése, hogy az idegenrendészeti hatóság a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az idegenrendészeti őrizetet a tranzitzónában foganatosítsa, valamint ott kötelező tartózkodási helyet jelöljön ki. A menedékjog iránti kérelmet a továbbiakban kizárólag a tranzitzónában lehet benyújtani, és az ország területén illegálisan tartózkodó személyt tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején nemcsak a határjeltől számított 8 kilométeres sávon belül lehetne a tranzitzónába kísérni, hanem az ország egész területéről. E rendelkezés álláspontunk szerint jelentősen csökkenti az illegális bevándorlók által okozott biztonsági kockázatokat. Meg kell akadályozni az elutasított, illetve azon menedékkérők országon és Európán belüli szabad mozgását, akiknek kérelmében még nem született végleges, jogerős és végrehajtható döntés, a jelenlegi törvényjavaslat pedig ezt a célt szolgálja.
Tisztelt Képviselőtársaim! A migráció kérdése Magyarország jövőjéről szól. Magyarország egy olyan pályára lépett az elmúlt években, amelyre a fejlődés, a stabilitás és a biztonság jellemző. Hazánk biztonsága közös nemzeti érdekünk, ezért a Fidesz-frakció az emberek biztonsága és a rend megteremtése céljából maradéktalanul támogatja a kormány azon intézkedéseit, amelyek az állam hatékony védelmi funkciójának kiépítését és működését szolgálják.
A Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslatot, hogy ezek a szükséges változások életbe léphessenek, mert ezekkel a módosításokkal a biztonsági kockázat csökkenthető.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me