CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi szerződések alapvetően mind egy kaptafára készülnek, az előttünk fekvő egyezmény is az e területen mértékadó OECD-modellegyezmény szabályait követi. Egy olyan exportvezérelt gazdaság számára, mint amilyen a magyar, létfontosságú, hogy kétoldalú gazdasági kapcsolataink ne csak hagyományos piacainkkal fejlődjenek dinamikusan, de új piacokat is meg tudjunk hódítani. Ehhez azonban elengedhetetlen a jogilag megfelelően szabályozott környezet, a jogi feltételeknek a megléte.
Az Irakba irányuló exportunk összege az elmúlt évtizedben meglehetősen széles értékek között ingadozott, az elmúlt néhány évben jellemzően igen szerény, 25-35 millió dollár között alakult. Az adóegyezmény megkötése kedvezőbb, áttekinthetőbb gazdasági és jogi hátteret biztosít mindkét szerződő fél befektetői számára, így az egyezmény megkötésére, a gazdasági kapcsolatok élénkülésére, a tőkebefektetések növekedésére számíthatunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanakkor azt is alá kell húznunk, hogy Európa biztonsága szempontjából Irak stabilitása ma az egyik legfontosabb kérdés. Az iraki kormány évek óta sorsdöntő harcot folytat az Iszlám Állam nevű barbár terrorszervezet ellen, amelynek megsemmisítése nélkül nem lehet beszélni európai biztonságról, nem lesz megoldás a bevándorlási válságra, a migrációs válságra sem. A térségben nem vallások és népek között dúl háború, az Iszlám Állam minden embert és minden vallást fenyeget, magát az emberiséget, magát az emberi civilizációt támadja.
Az iraki kormány egyelőre az ország területének nagyjából harmadán nem tudja érvényesíteni az állam főhatalmát, 4,5 millió belső menekültet tartanak számon, és 10 millióan élnek humanitárius segélyen. Ha az Iszlám Államot belátható időn belül nem sikerül legyőzni, akkor ezek az emberek minden bizonnyal elindulnak a jobb élet, vagyis Európa irányába, és ne legyen kétségünk azzal kapcsolatban, hogy a terroristák ezt a hullámot is ki fogják használni, ami beláthatatlan fenyegetést jelent.
Iraknak mindenki támogatására szüksége van, hogy le tudja győzni az ellenséget, és megteremthesse a biztonságot és a stabilitást. Magyarország is támogatja ebben, eddig 3 millió eurót fizettünk az Unió újjáépítési alapjába, 190 millió forintnyi humanitárius segélyt küldtünk a térségbe, és 100 ösztöndíjat biztosítottunk iraki hallgatóknak magyar egyetemeken. Nos, ennek a stabilitásnak a megteremtéséhez járul hozzá a maga eszközeivel ez a szerződés is, ezért kérem, hogy támogassák a becikkelyezését a törvényjavaslatnak. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me