BANA TIBOR,

Full text search

BANA TIBOR,
BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Jelen egyezmény, vagyis egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Kanada közötti stratégiai partnerségi megállapodás a hagyományos, államok közötti stratégiai partnerségi megállapodás, számtalan hasonlóval rendelkezik már az Európai Unió. Ha szigorúan maradnánk ennek az egyezménynek a szövegénél, akkor néhány diplomatikus mondatot kellene csak elmondanom, és aláhúznom azt, hogy a Jobbik képviselőcsoportja természetesen ennek a kihirdetését támogatni tudja, de miután államtitkár úr is már megnyitotta az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás ügyét, és a Fidesz vezérszónoka, Hörcsik Richárd részéről is hangzottak el ezzel kapcsolatban gondolatok, ezért nem állhatom meg, hogy néhány mondatot ebből a szempontból is hozzáfűzzek ehhez, már csak azért is, mert fontos ellentmondásokra szeretnék rávilágítani.
A múlt héten volt legutóbb az Európai Parlamentben szavazás az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményről, vagyis az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásról. Ismételten egy furcsa nagykoalíció alakult ki ott, hiszen a Fidesz európai parlamenti képviselői ezúttal is együtt szavaztak az MSZP, a DK és az Együtt EP-képviselőivel, nemzeti önrendelkezésünket teljesen feladó egyezménnyel összefüggésben. Ha megnézzük azt a megállapodást, ami előttünk fekszik, akkor bizony ki kell mondani, hogy a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodást éppen olyan pontokon támadják annak ellenzői, melyek sarkalatos részét képezik a most tárgyalt egyezménynek is.
(15.20)
Ilyen például a szegénység elleni küzdelem, egyes elemzések szerint ugyanis a CETA hatására több százezer munkahely szűnhet meg Európában, ami családok lecsúszásához, elszegényedéshez vezethet.
De nemcsak ebből a szempontból kritizálja a Jobbik - és nemcsak a Jobbik, hanem számtalan civil szervezet, köztük a Zöld Válasz szervezet is Magyarországon - ezt a szabadkereskedelmi egyezményt, hanem arra is felhívtuk a figyelmet minden alkalommal, hogy az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás csökkenti az európai fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi sztenderdeket, hiszen elég arra emlékeztetnem, hogy Kanada az elmúlt pár évben kezdte meg az úgynevezett olajhomok kitermelését, ami egy rendkívül környezetszennyező eljárás. Azzal tehát, hogy önök a kormány részéről, a Fidesz és a KDNP frakciói részéről támogatták itt a parlamentben is a CETA-t, és az Európai Parlamentben is képviselőik így szavaztak, hozzájárultak ehhez a környezetrombolás irányába ható lépéshez.
De munkajogi szempontból, a GMO-mentesség feladása oldaláról és egyéb más vonatkozásban is számtalanszor hangot adtunk nemcsak itt, hanem nemzetközi színtéren is kritikáinknak, mi voltunk azok, akik ezt következetesen végigvittük itt és az Európai Parlamentben is. Az önök oldaláról pedig egy kettős beszéd volt jellemző sokáig, most viszont már egyértelműen látszik - noha természetesen majd parlamenti ratifikációra kerül sor a folyamat végén, ahogy ez elhangzott a Fidesz vezérszónoka részéről -, hogy ha ez még az önök kormányzása alatt történik, akkor az a napnál is világosabb, hogy ezt támogatni kívánják. Mi abban bízunk, hogy ez már nem így lesz, és 2018-ban a megalakuló Jobbik-kormány egy, a nemzeti önrendelkezésünket teljes mértékben szeme előtt tartó hozzáállással fog állni a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodás kérdéséhez is.
Persze - visszakanyarodva az elején elmondottakhoz - ez nem jelenti azt, hogy jelen egyezmény ne lenne támogatható, nagyon is az, viszont felveti azt a gondolatot, és ez az az ellentmondás, amiről felszólalásomban igyekeztem beszélni, amire próbáltam rávilágítani, hogy mennyire őszinték az ebben megfogalmazott nemes elképzelések, célok és alapelvek, amikor egy másik szerződéssel éppen ezzel ellenkező irányban tesznek lépéseket a szerződő felek. Azt gondolom, hogy erről is beszélni kell, és fontos volt, hogy ennek az ellentmondásnak hangot adjak itt az Országgyűlésben a Jobbik képviselőcsoportja részéről, de amint mondtam, a jelenleg előttünk fekvő stratégiai partnerségi megállapodást mi is támogatni tudjuk majd a szavazás során. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me