BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem meglepő módon az elmúlt hét is a 4-es metróról, illetve az e tárgykörben történt OLAF-vizsgálatról, minden idők legnagyobb korrupciós botrányáról szólt. Mint megtudtuk az OLAF-tól, a 452 milliárd forintra duzzadt metróberuházásból 272 milliárd forint felhasználása körül komoly problémák vannak, 166 milliárd forint esetében pedig konkrétan bűncselekmény, csalás, visszaélés és szabálytalanságok sorának gyanúja merült fel.
A 166 milliárd forintból 59 milliárd forint az Európai Unió által biztosított forrás, 77,7 milliárd forintot a magyar adófizetők pénzéből az állami költségvetés biztosított, 30 milliárd forinttal pedig a Fővárosi Önkormányzat járult hozzá a beruházás megvalósításához. A főváros és a kormány most arra kényszerülnek, hogy az előző, liberális-szocialista városvezetés bűneinek következményeként 60 napon belül kialakítsák álláspontjukat, és 59 milliárd forintot, a vitatott tételek európai uniós támogatását fizessék vissza az Európai Unió részére.
Azt tudjuk, hogy a jelenlegi fővárosi városvezetést nem terheli felelősség, hiszen a jelentésből ez is világosan kiderül. Sőt, Tarlós István vezetésével a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció több alkalommal tett kísérletet arra, hogy átláthatóvá, transzparenssé tegye a metróberuházás körüli szerződéseket, amit a liberális-szocialista közgyűlési tagok minden esetben leszavaztak.
Döbbenettel hallgattuk Demszky Gábornak a múlt hét csütörtökén a Budai Liberális Klubban megtartott előadásán, a 4-es metró ötletgazdájának és zászlóvivőjének a kinyilatkozását, miszerint a kérdéses időszakban őt fővárosi főpolgármesterként a beruházással kapcsolatban semmilyen felelősség nem terheli. Engedjék meg, hogy a következőkben felolvassak néhány olyan alternatív tényt, ahogyan liberális szóhasználatban ezt ma divatos alkalmazni, amiket Demszky Gábor állít. Ezt követően ítélje meg mindenki saját maga, hogy ez a szürreális alternatív világ, amelyben az exfőpolgármester él, mennyiben korrelál a valósággal. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas mondatok következnek.
Az OLAF-jelentés semmire sem jó, semmire nem való, csak egy kiindulópont, úgy általában az OLAF sem ér semmit, következésképpen elszámoltatásra sem alkalmas. Főpolgármesterként Demszky Gábor nem látott bele mindenbe. A metróval kapcsolatban csak három konkrét szerződésen van rajta a neve, azokkal semmi gond, tehát az ő felelőssége fel sem merülhet. Ő csupán a 4-es metró protokolláris mozzanatait vezette, a BKV írta alá a szerződéseket. Az persze természetesen nem zavarja a volt főpolgármestert, hogy a BKV-vezért éppen ő nevezte ki.
A 4-es metróberuházás költsége műszaki és gazdasági szempontból is megfelelő - mondja egy olyan beruházásra, amely 199 milliárd forintos költségvetési tervezéssel indult, és volt olyan időpillanata a beruházásnak, amikor 452 milliárd forint volt a beruházás várható költsége. Tehát hűtlen kezelés itt nem történt. Az sem zavarja a volt főpolgármestert, hogy ezzel a beruházással nagyjából egy időben Madridban a budapesti metróépítés költségeinek egyharmadából építettek ugyanilyen hosszúságú metrószakaszt.
Valamint azt is mondta Demszky, nem tart attól, hogy eljárás indul ellene, sőt felajánlja segítségét a kormánynak. De az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elé ugyanakkor nem jön el, nem hajlandó beszámolni ott arról, hogy milyen információi voltak a beruházással kapcsolatban. Azt az álláspontját firtatni pedig szóra sem érdemes, miszerint az Alstomot, a Siemenst és a Swietelskyt a külföldi hatóságok vizsgálják. Tehát ez megint csak nem terheli őt, hiszen azokat a szerződéseket is a BKV írta alá; ahogy már említettem korábban, ez esetben sem zavarja, hogy a BKV vezérét éppen ő nevezte ki.
Demszky Gábor tehát egy szakértő városvezető, aki csupán elindította a beruházást, majd innentől kezdve mossa kezeit. Ő az ember, aki igazán ott sem volt.
Komolyra fordítva a szót, tisztelt képviselőtársaim, az a helyzet, hogy Demszky Gábort erkölcsi és politikai felelősség egészen biztosan terheli a kialakult helyzetért. Azt, hogy jogi felelősség terheli-e vagy sem, majd az ügyészségi nyomozás, illetve a bírósági eljárás megállapítja. Ám annyit már most kijelenthetünk, hogy a liberálisok egykori üdvöskéje mindenképpen hibás. Ha részese volt minden idők legnagyobb korrupciós botrányának, akkor azért, ha nem volt részese, de tudott a korrupcióról és nem tett feljelentést, akkor pedig azért. Abban a valószínűtlen esetben pedig, ha úgy vezette ezt a várost 20 éven keresztül, hogy nem vette észre, hogy mi zajlik körülötte, akkor elnézést kérek tőle, de akkor pedig azért alkalmatlan, mert mindezek ellenére mégis jelöltette magát fővárosi főpolgármesternek.
A fenti alternatív logikával jó lenne visszamenőleg azt is megállapítani, hogy Demszky Gábor valójában nem is volt Budapest főpolgármestere. Azt gondolom, minden budapesti ezzel járt volna a legjobban, hiszen akkor ma Budapest sokkal előrébb tarthatna. Azt ugye egyikünk sem gondolja komolyan, hogy minden idők legnagyobb korrupciós botrányában Demszky Gábor volt főpolgármester nem érintett?
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me