DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A napirenden szereplő előterjesztés célja a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételéről szóló megállapodás, valamint három kapcsolódó kiegészítő jegyzőkönyv kihirdetése. Az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás 1994. január 1-jén lépett hatályba az Európai Közösségek, azok tagállamai, valamint Ausztria, Finnország, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svédország vonatkozásában.
Magyarország a megállapodáshoz a 2003. október 14-én aláírt és 2005. december 6-án hatályba lépett megállapodással csatlakozott, amit 2006-ban törvényben hirdetett ki. A Horvát Köztársaság 2013. július 1-jei európai uniós csatlakozásával kötelezettséget vállalt az Európai Gazdasági Térséghez való csatlakozásra is. Az Európai Bizottság, az Európai Unió és a tagállamok nevében Izlanddal, Liechtensteinnel és Norvégiával folytatott tárgyalásaink eredményeként a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételéről szóló megállapodás és a három kapcsolódó kiegészítő jegyzőkönyv a következő.
Az első a Norvég Királyság és az Európai Unió között létrejött, a 2009-2014 közötti időszakra vonatkozó norvég finanszírozási mechanizmusról szóló megállapodáshoz a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételére tekintettel csatolt kiegészítő jegyzőkönyv. Másodikként az Európai Gazdasági Közösség és Izland közötti megállapodáshoz a Horvát Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozására tekintettel csatolt kiegészítő jegyzőkönyv. Harmadszor pedig az Európai Gazdasági Közösség és a Norvég Királyság közötti megállapodáshoz a Horvát Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozására tekintettel csatolt kiegészítő jegyzőkönyv. Az utóbbinak az aláírására 2014. április 11-én került sor.
A Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételéről szóló megállapodás, valamint a Norvég Királyság és az Európai Unió között létrejött, a 2009-2014 közötti időszakra vonatkozó norvég finanszírozási mechanizmusról szóló megállapodáshoz a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételére tekintettel csatolt kiegészítő jegyzőkönyv 2014. április 12. óta, a másik két kapcsolódó kiegészítő jegyzőkönyv 2014. augusztus 1. óta áll ideiglenes alkalmazás alatt.
A megállapodás és a három felsorolt kiegészítő jegyzőkönyv célja annak biztosítása, hogy a Horvát Köztársaság maradéktalanul részt vehessen az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban. Ennek megfelelően a jelen előterjesztésben szereplő megállapodás és kiegészítő jegyzőkönyvek alapján a Horvát Köztársaság a megállapodás szerződő felévé válik, így a megállapodás szerződő feleinek jegyzéke kiegészül a Horvát Köztársasággal. Jelen törvényjavaslat a megállapodás, valamint a három kiegészítő jegyzőkönyv kihirdetéséről rendelkezik.
Kérem a tisztelt Ház hozzájárulását és támogatását a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételéről szóló megállapodás, valamint az előbb említett három kapcsolódó kiegészítő jegyzőkönyv törvényi kihirdetéséhez. Köszönöm.
(14.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me