DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném azt leszögezni, amit már a vezérszónokunk, Mesterházy Attila képviselőtársam is megtett, hogy természetesen támogatjuk az előttünk fekvő javaslatot, és a Magyar Szocialista Párt frakciója támogatni fogja, és meg fogja ezt szavazni. Viszont amikről Apáti képviselő úr a Jobbik vezérszónokaként beszélt, abban azért néhány lényeges elem és néhány lényeges dolog volt.
Az előttünk lévő javaslat ennek a négy közúti határhídnak, a záhonyi, tiszabecsi, lónyai és a nagyhódosi határhídnak a problematikáját próbálja megoldani és rendezni. Nem olyan régen, amikor az ukrán miniszterelnök úr, Volodimir Hrojszman itt járt Magyarországon, akkor egy bővebb csomagot, mondjuk úgy, tárgyalt végig a magyar kormány és az ukrán kormány, és ennek része volt egyébként a most előttünk fekvő törvényjavaslatban szereplő határhidak fenntartása és kezelése. De ugyanúgy lényeges volt ebben természetesen az is, hogy akkor a magyar kormány, Magyarország anyagi segítséget vállalt annak érdekében, hogy bizonyos infrastrukturális fejlődéseket, fejlesztéseket meg tudjunk oldani Kárpátalján, ami meg azért nagyon fontos és azért kell nagyon, hiszen a durván 150 ezresre tehető, durván 150 ezer lélekszámot számláló kárpátaljai magyar kisebbség érdekében, azt gondolom, minden magyar parlamenti pártnak és mindenkinek Magyarországon erőfeszítéseket kell hoznia, hogy az ő életüket, az ő életkörülményeiket tudjuk javítani és könnyebbé tudjuk tenni.
(13.40)
De például a felsorolásban szereplő nagyhódos-nagypaládi határátkelőhellyel kapcsolatosan azt szeretnék, ha itt most már zavartalan határátkelés, határforgalom zajlódhatna le. Ez, azt gondolom, mindenképpen üdvözlendő.
Apáti képviselő úr kiemelte a tiszabecsi határátkelőhelynél a Vilok - vagy Tiszaújlak a magyar nevével - körüli áldatlan állapotokat. Ez valóban, hogy is mondjam, nagyon nem szép látvány, és a közlekedésben részt véve, ott azt látjuk, hogy valóban komoly problémákat jelenít meg. De ki kell emelnünk egyébként ebből a szempontból a záhonyi határátkelőhelyet is, amely nemzetközi határátkelőhely, és a legnagyobb határátkelőhely a 137 kilométeres magyarukrán határszakaszon. Az a határhíd, az a záhonyi határhíd bizony nagyon-nagyon rossz állapotban van. Többször van, amikor sávlezárások történnek rajta, vagy a kamionokat, vagy a személyautókat terelik át egyik sávról a másikra, és az is érezhető, amikor a híd - idézőjelbe téve - remeg egy picit attól, ahogyan a kamionforgalom ezen áthalad.
Azt gondolom, nagyon fontos dolog, hogy a fenntartása és a kezelése ezeknek a határhidaknak hogyan fog megtörténni. Tudom, hogy mind a két állam természetesen erőfeszítéseket próbál annak érdekében tenni, hogy ez a lehető legjobban valósuljon meg, de azt gondolom, hogy ebben talán egy pici többletet is vállalhat Magyarország, pontosan a magyar kisebbség, a kárpátaljai magyar kisebbség érdekében. Amellett, hogy természetesen órákig tudnék beszélni arról, hogy mennyire fontos a határátkelés, mennyire fontos az, hogy a határok átjárhatóságával a nemzetközi kereskedelmi-gazdasági és az oktatási-kulturális kapcsolatokat is megfelelően tudjuk tartani.
Summa summarum: a záhonyi határhíd állapota azért is fontos még emellett, mert ahogyan említettem, a legnagyobb határátkelőhely a legnagyobb teherforgalommal. És ha valóban megépül végre - reményeink szerint minél hamarabb - a magyarukrán határszakaszon a határmetszési pont barabási kijelöléssel, az M3-as autópályának is a határátlépése, akkor az ugyan a teherforgalom egy jelentős részét tudná könnyíteni, de ilyen lenne, ha egyébként a tiszabecsi határátkelőnél is meg lehetne oldani a teherforgalmat.
Azt gondolom, hogy ezek azért olyan lényeges kérdések és olyan lényeges összefüggéseket kell ebben látnunk, ami - ahogyan Apáti képviselő úr említette -, hogy biztosítanunk kell hozzá egyébként az addig terjedő infrastruktúrát is. No, mindenesetre ezeket a dolgokat szerettem volna csak én is megvilágítani egy rövid hozzászólásban, hogy amiket említett Apáti képviselő úr, valós problémák, tényleges problémák, a záhonyi határhíd ebből a szempontból szintén lényeges problémát képvisel, hiszen ahogy mondom, a legnagyobb forgalmat bonyolítja és generálja le.
Valószínűleg nem lenne akkora várakozás a két határátkelőhelyen akár az ukrán oldalon, akár a magyar oldalon, amit többször hallunk a hírekben, hogy Záhonyban akár többórás, akár többnapos kamionvárakozási idő vagy személyautós várakozási idő alakul ki. Bizony, ebbe lényegesen belejátszik - ha fogalmazhatok így - a híd állapota és a híd áteresztőképessége, hiszen ez egy szűk híd, ahol egy-egy sávban tud haladni oda is és vissza is mind a személyforgalom, mind a teherforgalom. Ennek a bővítése nagyon időszerű lenne. Én azért próbáltam erre rávilágítani, hogy hátha tudunk ezen gyorsítani. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me