POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindannyiunk számára világos, hogy Magyarország természeti adottságai miatt a belvíz megjelenésével számolni kell. Függetlenül attól, hogy milyen intézkedések születnek, maga a földrajzi adottság ezt magával hozza, mint ahogy magával hozza azt is, hogy a forró nyári időszakban az aszályos időszak újra és újra visszatér. A kormány által elfogadott hosszú távú tervek tartalmazzák azokat a lépéseket, tartalmazzák azokat a fejlesztési irányokat, amelyek lehetővé teszik majd azt, hogy a víz megtartása Magyarországon javuljon, és a száraz időszakban ez felhasználható legyen.
Ugyanakkor azt is látjuk, hogy az eddig eltelt évtizedekben nem alakultak ki megfelelő víztározók, illetve a vízgazdálkodás és -szabályozás rendkívül széttöredezett és rendszertelen volt. A lakosság, illetve a földhasználók által fenntartott csatornák elfogytak, eltűntek, beszántották őket, tehát rengeteg problémával szembesül mind a kormányzat, mind az önkormányzatok, mind pedig a gazdák. Az idei évben meginduló nagy projektek mintegy 16,3 milliárd forint értékben fogják megteremteni a lehetőségét egyrészt átemelőtelepek fejlesztésének, belvízcsatornák fejlesztésének és rehabilitációjának, valamint több térségben új csatornák épülhetnek ki, illetve a teljesen elhasználódott, illetve megszűnt csatornák pótlása is megtörténhet.
Nyilván a belvíz elleni védekezés nemcsak az állam feladata, az érdekelteknek, a földet művelőknek, a földet használóknak is meg kell mindent tenni; ezt ők a saját szakmájukban tudják, hogy mik azok a lépések, amelyekkel a belvízveszélyt tovább csökkenthetik. Annyit azért hozzá kell tenni, hogy azt az évet nevezzük belvízveszélyesnek, ahol 100 ezer hektárnál nagyobb az elöntött területek nagysága. Az idei évben ez még a 43 ezer négyzetmétert sem éri el (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), nyilván ez részben az időjárásnak, de úgy gondolom, hogy részben a kormányzat új stratégiájának is tekinthető. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me