DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Asszony! Azért van annak egy bája, hogy a kommunista bűnökkel kapcsolatban egy olyan ember tesz javaslatot és szólal fel az Országgyűlésben, aki maga is komoly tisztséget viselt a kommunista rendszerben. (Schmuck Erzsébet: Én? Viccelsz!) Úgyhogy ennek megfelelően fogjuk kezelni. (Közbeszólások a Jobbik és az LMP padsoraiból.)
Ami az olimpiát illeti, Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy, azonban egy olimpia csak akkor lehet sikeres, ha egyetértés van annak támogatásáról. Önnek is szeretném elmondani, hogy amikor a Fővárosi Közgyűlés szavazott erről a kérdésről, akkor a baloldali pártok többsége is támogatta ezt az előterjesztést, azt mondták, hogy az olimpia egy nagyon erős katalizátora lehet a gazdaságunknak, a hitünknek. A baloldal azt is mondta - keressék vissza -, ez nem pártpolitikai kérdés, ez az ország közös ügye.
(11.40)
Ebből az egyetértésből hátrált ki a baloldal. Ha nem lett volna egyetértés, akkor a kormány, a főváros bele sem vágott volna a pályázatba. Ezt az egyetértést azonban a baloldali pártok elárulták, és nemzeti ügyből pártügyet csináltak. A népszavazás intézménye fontos és jó dolog, többséget is lehetett volna szerezni egy népszavazáson, azonban egy olimpiai pályázat sikeréhez nem többségre van szükség, hanem egységre. Ez az egység a baloldali pártok hátba szúrása miatt nincsen meg.
Ön említette az egészségügy kérdését, illetve a szociális ágazat dolgozóinak kérdését. Kérem, nézzen utána, hogy a szociális ágazatban dolgozók bére több lépcsőben mennyivel emelkedik. Úgy látszik, hogy az ön figyelmét ez elkerülte. Elkerülte az is az ön figyelmét, hogy az egészségügyben 500 milliárdos fejlesztés zajlik, 207 ezerrel nő az orvosok és a szakgyógyszerészek bére, 65 százalékkal pedig az ápolóké. Ha van egy kis ideje meghallgatni a válaszunkat, akkor arra is érdemes figyelnie, hogy az ön által említett vastagbélrákszűrési programok elindultak, mégpedig a háziorvosok bevonásával.
Ami a paksi bővítést illeti: a paksi atomerőmű bővítése nagyban elősegítheti a rezsicsökkentés fenntartását, elősegítheti azt, hogy Magyarországon olcsóbb legyen az áram. Ez jó a családoknak, jó a vállalatoknak, és erősítheti az iparunkat. Még egyszer mondom önnek, hogy a paksi bővítés a rezsicsökkentés garanciája. Az új blokkok megépítése emellett tízezres nagyságrendben teremthet új munkahelyeket. A bővítéssel kapcsolatos fejleményekről a kormány rendszeresen beszámolt, és be is fog számolni.
Hogyha egyébként önök az energiapolitika iránt érdeklődnek, akkor szeretném figyelmükbe ajánlani a brüsszeli energiaunió nevet viselő javaslatot, amelyik kivenné az ármeghatározás jogát a tagországok kezéből, ami lehetetlenné tenné, hogy Magyarország a jövőben is meghatározza, alacsony szinten tartsa az áram árát. Úgyhogy, ha ezzel a kérdéskörrel szeretnének foglalkozni, akkor kérem, hogy erre is figyeljenek.
Ami a népszavazást illeti, népszavazást arról lehet tartani, amit a jogszabályok engednek, és aminek kellő társadalmi támogatottsága van. Ha a jogszabályok megengedik, és van társadalmi támogatottság, akkor lesz népszavazás egy kérdésben, ha nem engedik a jogszabályok, vagy éppen nincsen hozzá társadalmi támogatottság, akkor pedig nem lesz.
Tisztelt Képviselő Asszony! Nagyon sajnálom egyébként, hogy az LMP is csatlakozott azokhoz, akik pillanatnyi politikai haszonért hátba szúrták az olimpiai pályázat ügyét. Én mindezt már a választás előtti marakodás és versengés részének tekintem, és összességében azt is nagyon sajnálom, hogy úgy néz ki, hogy Schiffer Andrásnak lesz igaza, aki távozásakor arról beszélt, hogy komoly szándék van arra, hogy az LMP-t is betolják a baloldali erőtérbe. Ezért vesznek részt Lengyel László castingján, úgy, hogy a párttagok egy része nem is tud róla önöknél, ezért adnak közös interjút Portik Tamás segítőjével, és többek között ezért is versenyeznek a többi baloldali párttal az adóemelési tervekben. Lelkük rajta, hogy a baloldali pártok hogyan marakodnak a jövő évi választás előtt, de a kormány a maga részéről ebben a marakodásban nem kíván részt venni. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me