DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Több kérdést hozott fel, amelyeknek a kiindulópontja Kecel és egy keceli borászati cég bedőlése. Nekünk is, a kormánynak is van tudomása arról, hogy egy jelentős felvásárlási tevékenységet végző vállalkozás ellen rendőrségi eljárás van folyamatban, vezetői ott vannak, ahol vannak, a cég tevékenységét felfüggesztették. Ha a cég gazdaságilag tönkremegy, a képviselő úr bizonyára jól ismeri a felszámolás szabályait, megvan a kielégítési sorrend. Bármennyire is tragikus, nyilván ez erre a helyzetre is vonatkozik.
Azonban a képviselő úr szóba hozta az állam lehetséges szerepét erre. A kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a szőlőtermelők helyzetének javítására. Ez vonatkozik akár a tavaszi fagykárok rendezésére és a kárenyhítési alap működésére; említette a képviselő úr is a bejövő silány minőségű importborok negatív hatását és az ennek ellensúlyozására tett jelentős kormányzati intézkedéseket. A Magyarország területére továbbfeldolgozás vagy kiszerelés céljából behozott borászati termékek kérdését a Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan nyomon követi. A következetes hatósági fellépésnek köszönhetően a 2011 és 2014 közötti jelentős olasz borbehozatal, amely 2014-ben még több mint 356 ezer hektoliter volt, 2015-re több mint 50 százalékkal csökkent.
A külföldi borászati termékekkel kapcsolatban említette a Nébihet, 2016-ban 188 adminisztratív intézkedés történt, ebből 105 esetben tisztán importborból történt mintavétel és laboratóriumi vizsgálat. A forgalombahozatali engedélyezés során a borászati hatóság 44 esetben utasított el kérelmet, tehát szigorodik, keményedik az eljárás.
A képviselő úr felhozta azt, hogy az összefogás és a szőlőtermelők beleszólása ezekbe az eseményekbe javíthat a helyzeten. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen a Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan nyomon követi a szőlőárak alakulását. Ebből megállapítható volt, hogy az átlagos 72-110 forint közötti árnál alacsonyabb felvásárlási áron elsősorban az elmúlt években újonnan telepített szőlőfajtákat vásárolják fel. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy az új szőlőfajták alacsonyabb termelési költség mellett és nagyobb hozammal termelhetők, így az esetleges alacsonyabb kilónkénti ár nem párosul arányosan alacsonyabb hozamértékkel. Egyébként ezeknek a fajtáknak a hozama a betegségek ellen való ellenállása miatt lényegesen jobb.
Egyetértünk azzal és egyetértek azzal, hogy a kormányzati intézkedéseket mindenképpen ki kell egészíteni az ágazati összefogásban, az integrációban rejlő lehetőségek kihasználásával, a Földművelésügyi Minisztérium a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával kötött megállapodás alapján ennek tényleges megvalósulásában kíván tevékenyen részt venni. Ennek keretében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a múlt héten jelentette be, hogy a szőlőfelvásárlás szabályozását készíti elő. Az Európai Unió szabályozási keretén belül a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mint szakmaközi szervezet ki fogja dolgozni a szerződés formájára és tartalmára vonatkozó szakmaközi szabályokat, ezzel a borszőlő piaca kiszámíthatóbbá és rendezettebbé válik. (Dr. Gyüre Csaba: Bízzunk benne!) Bízzunk benne! Köszönöm szépen. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me