MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az elmúlt héten, csütörtökön Farkas Gergely képviselőtársam meghívására Kecelen tartottunk egy lakossági fórumot, amelyen az általános mezőgazdasági problémákon kívül egy helyi aktuális, roppant súlyos ügyre is felhívták a környékbeli szőlészek a figyelmünket, de mivel az itt feltárt problémák nemcsak helyi specifikusak, hanem bizony a fél országra igazak, ezért Farkas Gergely képviselőtársam helyett mint szakpolitikus most én mondanám el és kiegészíteném.
Kecel és térségének ez a pincészet, amely most bajba került, egy komoly kapacitása, egy komoly beszállítóhely, ahol a környékbeli szőlészek a terményeiket le tudták adni, és megkaphatták érte azt, ami jogosan jár. Bizony, ennek a közép-magyarországi pincegazdaságnak - Kunságért Szövetkezet és további két-három cég, amely oda van bejegyezve -, azt most ugyan pontosan nem tudjuk, hogy mi a probléma, de a hírek szerint néhány vezetője előzetesben ül, és ha mennek is tovább a kifizetések hellyel-közzel, a jövő nagyon bizonytalan. A térségbeli szőlészek rettegnek attól, hogy a Borker korábbi katasztrófájához hasonlóan egy újabb csőd lesz a vége a történetnek, ami bizony azt eredményezheti, hogy nem lesz hova beszállítani a szőlőt. Már a tavalyi évben is azt tapasztalhattuk, hogy a különböző borászatok arra hivatkozva nem fogadták be tisztességes áron a megtermelt szőlőt, hogy bedugultak, a kapacitásaik nem elegek a feldolgozáshoz, és amikor tíz forinttal olcsóbban kénytelen volt leadni az adott szőlész a megtermelt szőlőt, akkor érdekes módon felszabadultak ezek a kapacitások.
Elég sok a bizonytalanság, egymásnak ellentmondó információkat hallhatunk. Én nem is várom el azt a kormánytól, hogy egy aktuális, folyamatban lévő nyomozás részleteit elénk tárja, amit viszont elvárunk és elvárnak a szőlészek, az az, hogy ez a bizonytalanság megszűnjön mind az aktuális problémában, mind egyébként az évről évre visszatérő hasonló esetekben. Az érintett cég egyébként 1,3 millió euró értékben kapott fejlesztésekre európai uniós forrást, így az biztosan nem áll meg, hogy ne lenne versenyképes az üzem.
A szőlészek elmondták, hogy a 2016-ban beszállított szőlőnek egy részét még egyáltalán nem fizették ki, sőt volt olyan, aki még egy forintot sem kapott meg belőle, miközben legalább már az első részleteknek december 15-ig be kellett volna érkezniük. Garanciát várnának a szőlészek és mi is arra vonatkozóan, hogy a beszállított szőlő után megkapják azt az árat, amiben megállapodtak. Ugyan ez sem fedezi egyébként a költségeiket, ezt is el kell mondani, ez is évről évre visszatérő probléma, hogy sokszor önköltségi ár alatt kénytelenek a saját maguk által megtermelt szőlőtől megszabadulni az érintettek. Tehát a beszállítók kifizetését mindenképpen elvárnánk, és erre garanciákat kérünk.
Ami azonban továbbmutat és a jövőre vonatkozóan nagyon fontos: nem szeretnék azt megélni még egyszer sem az Alföldön, sem máshol, hogy ha egy ilyen modern, felújított kapacitás tönkremegy, és ne adj’ isten, mondjuk, csődeljárás lesz a vége, akkor azt láthassuk majd, hogy fillérekért széthordják az adott üzemet. Igenis, ilyenkor az államnak közbe kell avatkoznia, erre európai uniós lehetőségek vannak, tehát a tagságunk megléte mellett is igenis vannak erre módok, lehetőségek, hogy az állam átvegye az ilyen módon csődbe ment pincét, jelen esetben biztosítsa ezzel azt, hogy be lehessen továbbra is szállítani a szőlőt, és igenis juttassa a környékbeli szőlőtermelők tulajdonába ezt az üzemet részarányosan, hiszen ez lehet egy olyan fenntartható, hosszú távú megoldás, ami biztosítja azt, hogy maga a szőlőtermelő is érdekelt legyen abban, hogy tisztességes áron és tisztességes minőségben megtermelje a szőlőt, és ugyanúgy a felvásárló is érdekelt abban, hogy ezt az árat kifizesse időben.
Csak ez a modell lehet egyébként a Nyugat-Európából átvett modellek közül az, ami itt ezen esetben is életképes, fenntartható, és amit a Jobbik is el tudna fogadni. Csak ilyen megoldások mellett képzelhető el az, hogy ne néhány szerencsejátékos kénye-kedvén múljon az, hogy az illetők megkapják-e a beszállított szőlőért a tisztességes árat. Természetesen a mostani eset felett nem török pálcát, nem tudhatjuk még, hogy mi van konkrétan a büntetőeljárás mögött, de az biztos, hogy a szőlészek nem kapták meg a számukra jogosan járt, járandó bevételt a szőlőjük után.
Az is agyrém egyébként, hogy Magyarországon még mindig három hónap után fizetnek csak a megtermelt gyümölcsért az érintetteknek, és azt is tudjuk, hogy a Nébihnek lehetősége lenne az olasz pancsolmány kiszűrésére, mind technológiailag fel van készülve erre a Nébih, mind pedig a jogszabályok tekintetében is. Egész egyszerűen azt tapasztaljuk, hogy néhány kormányközeli cég bármit megtehet, bármennyi hamisított bort behozhat, annak nincsen következménye.
Ezekre a felvetésekre várunk érdemi választ. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me