RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt elmondhatjuk, hogy az egészségügyi rendszer leginkább a forráshiánytól szenved, a legtöbb gond innen ered. A közelmúltban több alkalommal is sikerült németországi kapcsolataim révén jó minőségű eszközöket és berendezéseket szerezni három magyar kórháznak, az ajkai Magyar Imre Kórháznak, a tapolcai Deák Jenő Kórháznak és az ózdi Almási Balogh Pál Kórháznak. Az adományok értéke megközelítőleg 10 millió forint, ami nagyon jól jött a folyamatos likviditási gondokkal küzdő kórházaknak, hiszen sajnos a minimumfeltételek és a mindennapi működéshez szükséges eszközök és felszerelések hiánya egyre csak növekszik. Örültünk nagyon az adományoknak, de el is szomorít, hogy a kórházaink minden külső segítségre rászorulnak, mert az állam egyszerűen nem biztosít megfelelő forrást az egészségügyi intézményeinknek.
Ugyancsak rengeteg problémát jelent a pénzhiány mellett az átgondolatlan struktúraváltás, amely során számos kórház került még nehezebb helyzetbe. Közérdekűadat-igényléssel fordultam az ajkai Magyar Imre Kórházhoz, hogy megtudjam, hogyan alakultak a betegszámok a tapolcai kórház aktív ágyainak megszüntetése után. Egyértelműen megállapítható, hogy az ajkai kórház terhei nagymértékben megugrottak. A traumatológiai osztályon 2011. és 2016. július-augusztusi adatok alapján a betegszám a másfélszeresére nőtt. A sürgősségi osztályon is szembetűnő a különbség: míg 2011 augusztusában 10 a Tapolcai járásból és 24 a Sümegi járásból érkezett, addig 2016-ban ez a szám 108 és 106 fő.
A mentők háza táján is akadnak bőven gondok, az ő leterheltségük is ugrásszerűen megnövekedett a tapolcai kórház aktív ágyainak megszűnése után. Míg 2011 júliusában a tapolcai mentőállomás járműveinek, konténerszolgálatának a futásteljesítménye 29 ezer kilométer volt, 2016-ban ez 43 ezer kilométerre nőtt. Az egyik autó 24 órás szolgálatba állítása nem indokolja ezt a túllépést.
Kérdezem, államtitkár úr: mikor látja be a kormány, hogy a jelenlegi finanszírozással a minimumfeltételek biztosítása nem oldható meg? Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me