SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Klaus Iohannis román államfő február közepén fogadta Bukarestben az Európai Unió brexit-fő-tárgyalóját, hogy biztosítékokat kérjen tőle a Nagy-Bri-tanniában dolgozó több százezer román jogai kapcsán, hogy azok nem fognak majd sérülni a brexitet követően. Úgy tűnik tehát, hogy a keleti szomszédaink nemcsak a gazdasági, hanem a nemzeti érdekérvényesítésben is bőven Magyarország előtt járnak, nemcsak a korrupció elleni harcban haladnak hazánk előtt, hanem abban is, hogy sokkal inkább odafigyelnek a külföldön dolgozó románok érdekeire, mint ahogy azt a magyar kormány a külföldre menekült, külföldre üldözött magyarok kapcsán teszi.
Kérdés, államtitkár úr, hogy a magyar kormány mit tett eddig ebben a kérdésben. Milyen lépéseket tett a magyar kormány annak érdekében, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó több százezer magyar jogai ne sérüljenek? Vajmi keveset hallottunk eddig önöktől, még a szavak szintjén sem, nemhogy konkrétumok elhangzottak volna, pedig egyébként bőven van a kormánynak ezen a téren a számláján, bőven van mit törleszteniük ezzel kapcsolatban. Egy új magyar exodus indult meg az önök hatalomra jutását követően. 2011-től kezdve gyorsult meg a Magyarországról történő kivándorlás, a nyugat-európai országokba való kitelepülés munkavállalási céllal. Fiatalok és idősek egyaránt mennek, de többségében persze fiatalok és jól képzettek, tehát kiáramlanak Magyarországról a dolgozni tudó és akaró fiatalok tömegei. Csak az Angliában élő magyarok számát több százezerre, csak a Londonban és környékén élő magyarok számát körülbelül százezerre becsülik. Az összes felmérés azt mutatja, hogy a brexit nem vette el a kint dolgozók kedvét.
A kérdés az, hogy a külföldieket, a külföldi munkavállalókat majd milyen korlátozások fogják ezt követően érni. Kérdés, hogy Magyarországnak van-e szándéka arra, hogy ez ügyben valamit tegyen, vagy hagyjuk, hogy elszáguldjon a történelem mellettünk. Milyen lépéseket tettek? Milyen lépéseket kívánnak ennek érdekében tenni? Államtitkár úr, kíváncsian várom a válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me