DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azért kértem szót, mert ahogyan az előbb is ismertettem, a Törvényalkotási bizottság ülésén már ismert volt az úgynevezett Velencei Bizottság szakértői véleménye, amely előzetes véleményként került nyilvánosságra, de hivatalosan a Velencei Bizottság honlapján hozta nyilvánosságra ezt az előzetes véleményt, ami azt jelenti, hogy néhány nap múlva a Velencei Bizottság plenáris ülése megtárgyalhatja, és akár el is fogadhatja ezt az előzetes véleményt. A vélemény rendkívül sok megállapítást tartalmaz. Én ebből a 62. pontban szereplő megállapításokra szeretném felhívni a figyelmüket, amely egyértelműen legitim célként tekint a transzparenciára, tehát a társadalmi szervezetek, civil szervezetek átláthatóságára, és egyébként másodlagosan a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelemben is legitim célnak tekinti a támogatások nyilvánosságra hozatalát.
Számos kritikát megfogalmazott a Velencei Bizottság előzetes véleménye. Ezeket a kritikákat az előterjesztők megfogadták, és ahogyan az előbb is ismertettem, a Törvényalkotási bizottság módosító indítványa már tartalmazza a Velencei Bizottság előzetes véleményének kritikáin alapuló módosító javaslatokat. Tehát mind a támogatás összeghatárára vonatkozó, mind pedig az esetleges törlésre mint szankcióra vonatkozó módosítás a Velencei Bizottság véleményével összhangban áll. Tehát immáron az előterjesztés összhangban van az európai sztenderdekkel, ahogyan a Velencei Bizottság véleménye megfogalmazza ezt. Az európai sztenderdeknek megfelel tehát az a cél, hogy nyilvánvalóvá váljon a civil szervezetek külföldi támogatása. Ez tehát nem alkotmányellenes, nem ellentétes sem az európai, sem a hazai jogszabályokkal.
Ezt csak azért tartottam fontosnak elmondani, mert a vitában kezdettől fogva a törvényjavaslat ellenzői a javaslat szándékát, a javaslat indokait is jogelvekbe ütközőnek és az európai eszmékkel ellentétesnek minősítették. Tehát olyan kritikát használtak a javaslattal szemben, amelyet a Velencei Bizottság - hangsúlyozom, az Európa Tanács számos ügyben véleményt nyilvánító alkotmányjogi szakértői testülete - nem tartott megalapozottnak.
(18.50)
Tehát nem állja ki az igazság próbáját az a sok kritika, amelyet a javaslat előterjesztőjének szemére hánytak, különösen az a kritika, amely már a javaslat megfogalmazását, a szándékot is ellentétesnek minősítette volna a jogállamisággal, az európai elvekkel. És az különösen nem állja meg a helyét, hogy ez valamifajta orosz minta lenne, hiszen ha az lenne, akkor a Velencei Bizottság sem fogadta volna el a javaslat indokait, a javaslat céljait.
Tehát ha ez a kritika visszaigazolható lett volna a Velencei Bizottság véleményében, akkor nyilván ezek a magyarországi ellenvélemények is erősebbek maradhattak volna, így azonban azt kell mondjam, hogy inkább fordulat állt be a törvényjavaslat jogi megítélésében, hangsúlyozom: jogi megítélésében. A törvényjavaslat jogi megítélése teljesen elválik attól a hisztériakeltéstől, amely a javaslattal szemben kialakult.
Egyébként a Velencei Bizottság a véleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az előterjesztésnek sikerült elkerülnie azt a hibát, hogy megbélyegezze a civil szervezeteket, a külföldről támogatott civil szervezeteket. Ezt csak azért tartom fontosnak leszögezni, mert egy évvel ezelőtt a Jobbik országgyűlési képviselője, Gyöngyösi Márton benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot, amelyben szerintük kifejezetten külföldi ügynökszervezetnek kellett volna nyilvánítani az ilyen támogatásban részesülő szervezetet. Ezt akkor a kormánytöbbség nem támogatta, és kifejezetten a megbélyegző volta miatt nem támogatta a javaslatot, ám a transzparenciával mindvégig egyetértett a kormánytöbbség is.
Nos, a javaslat így, a módosítás után már megfelel a transzparencia szempontjainak; megfelel azoknak a jogi szempontoknak, amelyeket a Velencei Bizottság számonkért a törvényjavaslaton. Ezek után az előterjesztők nevében aggálymentesen ajánlom az önök figyelmébe és elfogadásra javaslom. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me