DR. RÉPÁSSY RÓBERT,

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT,
DR. RÉPÁSSY RÓBERT, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Elnézésüket kérem, hogy ma este túl sokat kell engem hallgatniuk, de a Törvényalkotási bizottság engem jelölt ki több előterjesztés ismertetésére, így szeretném önöket tájékoztatni, hogy a Törvényalkotási bizottság a házszabályi rendelkezések 46. §-a alapján 2017. június 8-án megtárgyalta az ügyvédi tevékenységről szóló T/15371. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 28 igen szavazat mellett, 11 tartózkodással, tehát ellenszavazat nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről az Igazságügyi bizottság részletes vitát lezáró módosító indítványát, valamint a Törvényalkotási bizottság saját kezdeményezését, amely részben felülírja a szakbizottság javaslatait. A pontosító szabályok közül szeretném kiemelni azt a módosító javaslatot, amely egyértelművé teszi, hogy választott közjogi tisztségviselői megbízatás alatt érteni kell a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzat tiszt-ség-viselője vagy tagja, valamint az általa létrehozott bizottság tisztségviselője vagy tagja megbízatását is.
E módosítás biztosítja egyértelműen annak lehetőségét, hogy például a helyi önkormányzati képviselő, a képviselőtestület bizottságának nem képviselő tagja, a társadalmi megbízatású polgármester, valamint a társadalmi megbízatású alpolgármester tekintetében a tisztségviselő jogállását szabályozó speciális törvény összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezései juthassanak érvényre.
Továbbá fontos változásnak tartom az eredetileg benyújtott törvényjavaslathoz képest, hogy a módosító javaslat egyértelművé teszi, hogy a kamarai jogtanácsos és a jogi előadó munkáltatójának a kamarai tagfelvétel, illetve nyilvántartásba vétel feltételeként arról kell nyilatkozatot tennie, hogy az ügyvédi tevékenység gyakorlásának feltételei és az elektronikus ügyintézéshez szükséges feltételek biztosítottak, azaz e feltételeket a belső viszonyoknak megfelelően a munkáltató, illetve maga az ügyvédi tevékenységet gyakorló is biztosíthatja.
Úgy gondolom, hogy az ügyvédi tevékenységet gyakorlók működésének rendezése érdekében az új kihívásoknak megfelelő egységes szemléletű új kódexet fogadhat el az Országgyűlés, amely az ügyvédi társadalom nagy többségének, így az őket reprezentáló Magyar Ügyvédi Kamarának is bírja a támogatását. Kérem, tegyék önök is ugyanígy, támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me