DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország 2017. július 1-jén veszi át a visegrádi csoport soros elnökségét Lengyelországtól, mint ön is említette. Az elnökség mottója: „V4 connects”, vagyis: „A V4 összeköt”. A visegrádi együttműködés ugyanis valóban összeköti az egyes országokat a tágabb középeurópai térségben - értve ez alatt a Nyugat-Balkánt és a Keleti Partnerség országait is - egymással és az Európai Unió többi tagállamával.
Az egy évig tartó magyar V4-elnökség kiemelt figyelmet fog szentelni az Európai Unió jövőjéről folyó vitának, azzal a szándékkal, hogy aktívan és hatékonyan képviselje a középeurópai régió érdekeit, amikor közös jövőnket illetően kell döntéseket hozni. Továbbra is meghatározó eleme lesz a visegrádi együttműködésnek a regionális biztonság és stabilitás előmozdítására való törekvés, értve ez alatt tágabb térségünket, a Nyugat-Balkánt és a Keleti Partnerség országait is. A magyar V4-elnökség ösztönözni fogja az észak-dél irányú infrastrukturális fejlesztések kapcsán történő előrelépést, konkrét projektek megvalósítását, vonatkozó egyeztetéseket szakmai és magas politikai szinten egyaránt. Elnökségünk egyik fontos prioritása lesz a versenyképesség növelése, a XXI. század technológiai kihívásaira történő közös válaszkeresés, illetve az innovációs és K+F tevékenység erősítése a régióban. A gazdaságpolitikai kérdéseket illetően szorosan koordináljuk majd álláspontjainkat a V4-es partnerekkel az európai napirend mentén is, például európai uniós szociális dimenzió, erről szóló viták, 2020 után többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos egyeztetések. A visegrádi csoport globális felelősségvállalása jegyében a magyar elnökség párbeszédet kezdeményez Európán kívüli partnerekkel is aktuális nemzetközi kérdések ügyében, illetve olyan témákban, amelyek a földrajzi távolság ellenére kihatással vannak Európa stabilitására, például a terrorizmus vagy más aktuális kérdések, migráció, és így tovább.
A visegrádi együttműködés az elmúlt években az előző magyar elnökség kezdeményezésére intenzív parlamenti dimenzióval bővült. Kiemelten fontosnak tartom és támogatom, hogy a következő hónapokban a négy ország házelnökei, illetve parlamenti szakbizottságai folytassák a konzultációkat.
Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek! Éppen ezért Magyarország V4-elnök-sé-gé-nek sikeres lebonyolításában, elnökségi prioritásaink megvalósításában előre is köszönöm a tisztelt Ház támogatását. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me