HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Előterjesztők! Megmondom őszintén, én nagy örömmel és nagy reménykedéssel mentem el az ötpárti egyeztetésre, mert azt gondoltam, hogy ez a téma lehet olyan, amelyben értelmes konszenzust lehet teremteni, hiszen mindannyiunknak fontos, hogy a nemzet főtere, ami egy kiemelt nemzeti emlékhellyé lett nyilvánítva, annak a szoborállománya, egyáltalában az összkörülmény, ami meghatározza a kiemelt nemzeti emlékhely működését, mindannyiunk közös ügye kell hogy legyen, hiszen az Országgyűlés Hivatalának vagyonkezelésébe kerül, nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy valóban méltó módon legyen ez a tér kialakítva, fenntartva és az ország népe számára használhatóvá téve.
De sajnálatos módon, megmondom őszintén, nem értem a kormányzat szűkkeblűségét ebben a kérdésben. Az merült fel, és az egyik módosító indítványom is erről szól, hogy a bizonyos sarkalatos pont, ami a vagyontörvény 2. mellékletében a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó vagyonelemek felsorolását tartalmazza, magyarul azokat a szobrokat, műalkotásokat, amelyek a Kossuth téren állnak, na, ezt a mellékletet pontosítsuk kicsit. Hiszen önök azt várják, hogy kétharmados támogatással ez módosítva legyen, de azt gondolom, az méltatlan lenne, ha csak olyan értelemben módosítanánk, hogy eltűnt a térről a „Forradalom lángja” emlékmű, amely eleddig az egyetlen értelmezhető nagyságú, látható, érthető, a föld felszíne feletti emlékmű volt, amely ’56 emlékét megörökítette. Mert valljuk be, az, ami a csatornaalagútból lett kialakított kiállítási tér, az föld alá kényszeríti ’56 emlékét, tehát azt hagyjuk. Vannak a Callmeyer-féle pontocskák a Földművelésügyi Minisztérium épületénél, ezt élő ember nem érti - rendkívül jelentős műalkotás, de ’56 szellemiségéhez kevéssé passzol -, valamint van a felirat a kaszkád homlokfelületén, a korinthusiakhoz írott első levélből egy rövid idézet, de azt meg nem lehet látni.
(21.00)
Azt javasoltam, hogy ne a törvényt pontosítsuk vagy igazítsuk az élethez, hanem töltsük be tartalommal ezt a törvényt. Tehát vagy visszakerül a „Forradalom lángja” emlékmű, vagy pedig valami ’56-ra emlékeztető, de méltó emlékmű kerül a nemzet főterére, avagy pedig - amit felvetettem az ötpárti megbeszélésen -, mint tudjuk, egykoron a „Nemzeti vértanúk emlékműve” állt a Vértanúk terén. Az a hely már foglalt, és senki nem óhajtja ezt a status quót megkérdőjelezni, de azért mondhatjuk, hogy a „Nemzeti vértanúk emlékműve” valahol a nemzet főterén kerüljön elhelyezésre.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
S mivel ez általában a bolsevizmus áldozatainak állított akkor is emléket, nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egyben az ’56-os hősöknek is emléket állíthat. Milyen méltó, milyen szép lenne, ha ez az emlékmű visszakerülhetne 2018. október 31-ére, azaz Tisza István meggyilkolásának 100. évfordulójára, amikor is, tudjuk, azért lett ez az emlékmű felállítva és úgy lett fölállítva, hogy az ő neve volt az első, amit megörökítettek ezen a hatalmas nagy kőkolosszuson.
S igen, van rajta egy olyan emlékmű, egy olyan szoborcsoport-szerűség is, amely egy férfialakot ábrázol, aki éppen legyűri a bolsevizmus szörnyetegét. Szerintem, ha valamire Magyarországon, akkor erre az emlékműre igen-igen nagy szükség lenne, pláne itt a nemzet főterén.
Magyarul, a módosító indítványom arról szólna, hogy a nemzetivagyontörvény szerinti 2. mellékletet egyrészt bővítsük ki a Vértanúk terével, nevesítsük, hogy ott áll a Nagy Imre-szobor, valamint tegyük hozzá, hogy a szobrok felsorolása még kiegészül a „Nemzeti vértanúk emlékművével”.
Nem tudom, hogy ezt miért nem támogatják. Őszintén megmondom, nem tudom, mi ebben az olyan, amit el kell utasítani, ami nem érdemli meg a nemzeti konszenzust. Vajon nem kéne ezt az emlékművet felállítani, amiről én beszélek? Vajon önök szerint ennek nem lenne helye itt a Kossuth téren vagy a Kossuth tér közvetlen környezetében valahol? Azt gondolom, bizonyos értelemben árulkodó ez az elutasítás, de nem gondolom, hogy ebbe nekünk bele kell nyugodni.
A kétharmados részt ebben a formában tehát természetesen nem fogjuk támogatni, csak úgy tudnánk támogatni, ahogy én azt kezdeményeztem. Hozzáteszem, hogy adok önöknek még egy esélyt, mert ezt a pontot külön kiemeltettem, tehát erről külön szavazás lesz még a holnapi napon. Nagyon kérem, hogy a szűkkeblűség helyett végre valódi nemzeti minimum legyen az, hogy ebben meg tudunk állapodni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me