GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Ez a költségvetés, a 2018-as költségvetés, bárki bármit is mond, a korrupció és az igazságtalanság költségvetése, és nem a munkavállalók érdekeit szolgáló költségvetés. Egyes családoknak, a pereputtynak meg a haveroknak a költségvetése. Nagyon egyszerű, csak meg kell nézni a költségvetési kiadások százalékos megoszlását, mondjuk, 2010 és 2018 viszonylatában. Meg kell nézni, hogy az állami működtetésre és a jóléti funkciókra mit fordítottak 2010-ben, és 2018-ban mit kívánnak fordítani. 2010-ben a teljes költségvetésnek az állami működésre 14,1 százalékát fordították, majd 2018-ban 17,1 százalékát kívánják fordítani. Tehát a 2010-es adatnak, mértéknek a plusz 20 százalékát fordítják állami működtetésre. Ha azt nézzük, hogy a jóléti funkciók biztosítására mit kívánnak fordítani, akkor míg ez meghaladta a 61 százalékot 2010-ben a költségvetésen belül, addig 2018-ban mintegy 7 százalékkal kevesebb, 54 százalékos mértéket ér el. 2010-hez képest gyakorlatilag mintegy 20 százalékos csökkenés van a jóléti funkciók finanszírozása tekintetében. Nem véletlenszerű tehát, hogy ez csak a haverok, csak a saját vonzáskörzetbe tartozó pereputty költségvetéseként értelmezhető.
Miközben azért érdekes összehasonlításokat lehet még tenni a tekintetben is, hogy 2010 és 2018 viszonylatában mit csináltak a forinttal. Lerontották, gyengítették a forintot. A 266 forinttal szemben most 310 forint környékén van a forint az euró viszonylatában. De az is érdekes, hogy önök folyamatosan béremelésről, minimálbér-növekedésről beszélnek, és öt éven keresztül meglopták ezeket az embereket, mert öt éven keresztül kevesebb vásárlóerő értékű pénzt kaptak a kezükbe, mint 2010-ben. Az is érdekes, hogy ha számításba vennénk azt, hogy mondjuk, az Európai Unió keretei közül integrált források milyen nagyságrendet tesznek ki egy adott esztendőben, akkor olyan 6 százalékot meghaladó mérték a GDP-hez képest, és az is látszik, hogy még ha pluszos is, még ha növekedést is mutat a GDP, akkor is messze nem olyan mértékűt, mint ami a pluszforrások bevonásából adódik. Magyarra is fordíthatjuk a szót: egy 6-6,5 százalékos európai uniós forrás a GDP-hez viszonyítottan nem hoz 4-4,5 százalékos mértékű GDP-növekedést. Magyarul, az európai források nélkül mínuszos lenne ez a költségvetés.
Azt akarom egyszóval mondani, hogy az alacsony jövedelmek adóterhei nőnek, a gazdagoké csökkennek, csökkentek, ahogy a korábbi időszakban is, ebből kifolyólag ez tényleg nem a dolgozó emberek költségvetése, ez tényleg a pereputtyoké, a haveroké. Hát, legyenek büszkék rá! Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me