NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Közel százmillió uniós állampolgár juthat ugyanazon márkanév alatt a nyugati piacokon forgalmazottnál gyengébb minőségű termékekhez az Európai Unió keleti felén. Ez a felháborító gyakorlat főleg a multinacionális vállalatokhoz köthető, amelyek a fogyasztókkal való tisztességes bánásmód helyett kizárólag a profitmaximalizálásra törekednek. Az általuk másodrendűnek tekintett piacokra a másodrendű fogyasztóknak ugyanazon márkajelzés alatt másodrendű élelmiszereket hoznak.
Az Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsánál már nyolc ország képviselője tiltakozott a multinacionális cégek ilyen gyakorlata ellen, Magyarország és Szlovákia pedig közösen kezdeményezte az illetékes bizottságnál, hogy teremtse meg azokat a jogi kereteket, amelyek segítségével számonkérhető az egyenlő elbánás az élelmiszerekkel kapcsolatban. Azt hiszem, annak igen negatív jelzésértéke lenne, ha az Unió nem lépne ebben a kérdésben és nem próbálná jogi eszközökkel megszüntetni ezt a tűrhetetlen gyakorlatot, ugyanis uniós szinten kell megteremteni annak garanciáját, hogy az európai polgárok nemzetállami és földrajzi hovatartozásuktól függetlenül egyformán jó minőségű élelmiszerekhez juthassanak, hangsúlyozom, bárhol is éljenek az EU-n belül.
A hazai ellenzék témához való hozzáállása is jellemző: vagy bagatellizálják, vagy mentegetik a multikat és Brüsszelt, sőt egyenesen a magyar kormányt vádolják a problémáért. Az mindenesetre sokat elárul, hogy képviselőik sem itt az Országgyűlésben, sem pedig az Európai Parlamentben nem mutatnak túl nagy aktivitást a kérdés kapcsán. Nekik sokkal fontosabb most a Soros Györggyel való szövetkezés vagy az ország külföld előtt való lejáratása, mint hogy a magyar fogyasztók érdekeivel foglalkozzanak.
A kormány ezzel szemben itthon most újabb témakörök tekintetében kezdeményez vizsgálatokat, uniós szinten pedig tovább képviseli azt az álláspontot, hogy európai bizottsági szinten kell megvizsgálni azt a kérdést, hogyan lehet fellépni azon nagyvállalatok ellen, amelyek a fogyasztóikat megtévesztve ugyanazon márkanév alatt különböző országokban különböző minőségű termékeket árulnak.
Tisztelt Miniszter Úr! Milyen témakörök vizsgálatára készül a kormány? Milyen lépéseket tervez a kormány a fogyasztók védelme érdekében? Milyen lépéseket lehetne tenni uniós szinten? Milyen együttműködésre van kilátás az érintett keleti tagállamokkal? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me