SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A nyár beköszöntött, és hamarosan jelentős számú diák fejezi be az iskolát, így kézenfekvő, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a diákok nyári munkavállalásának lehetőségeire. Az év közben tanuló diákok nyáron egyfelől némi jövedelmet szerezhetnek, másfelől munkatapasztalatra, a jól elvégzett munka révén pedig sikerélményre tehetnek szert.
2010 óta csaknem 500 ezer új munkahely jött létre a versenyszférában, viszont egyes régiókban így is komoly munkaerőhiány alakult ki, amire jó megoldást kínálhat a diákok munkavállalása. A munkaerőpiac tárt karokkal várja a fiatal munkaerőt, és mivel a vállalatoknak egyre több jó szakemberre van szüksége, a naprakész tudást és gyakorlatot fiatalon elsajátító majdani munkavállalókat hajlandóak magasabb bérért foglalkoztatni.
A jelenlegi szabályozás szerint a 16 év feletti diákok vállalhatnak munkát, és a diákok csak a törvényes képviselőjük hozzájárulásával, az adóhatóság ellenőrzésével és szigorú szabályok között, az egyenlő bánásmód elvének érvényesülésével köthetnek szerződést.
A 16 év feletti fiatalok körében ez évente mintegy 200 ezer diák idénymunkáját jelenti, aminek nagy része iskolaszövetkezetekben valósul meg. Azért jó ez a forma, mert a szövetkezetek minden rész-feladatot átvállalnak, megkönnyítve mind a munkaadó, mind a munkavállaló adminisztrációs és financiális terheit. Többek között a munkaadónak nem kell a bejelentéssel és a bérszámfejtéssel foglalkoznia, míg a fiatal munkavállalók az általuk megfelelő idénymunkát választhatják, és nem kell alkudozniuk a bérezésről.
Tisztelt Államtitkár Úr! A megfelelően szabályozott és ellenőrzött keretek között megvalósuló nyári diákmunka mindenki számára előnyt és hosszú távú sikereket biztosíthat. Éppen ezért kérdezem tisztelettel az államtitkár urat, milyen feltételekkel vállalhatnak munkát nyáron a diákjaink, és ezt hogyan támogatja a kormány. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me