DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormányt nem tudom megszólítani, mert nincsen jelen, mindamellett értem, hogy nincsen jelen, mert a beterjesztett és elfogadott törvény már akkor is botrányos volt, amikor beterjesztették és elfogadták, de azóta aztán nemcsak a magyar felsőoktatás XXI. századi történetének, hanem országunk XXI. századi történetének egyik legnagyobb nemzetközi botrányát kavaró törvényt sikerült beterjeszteni és elfogadni.
Érvként a mi előterjesztésünkre, történetesen arra, hogy vonják vissza a lex CEU-t, azt szeretném felhozni indokul, hogy ez az országunk érdeke ellen való, és ennél súlyosabb érvet nehezen találhat képviselő.
További érvként szeretném elmondani, hogy a magyar jogásztársadalom négy meghatározó személyisége, Jakab András, Lévay Miklós, Sólyom László és Szente Zoltán professzorok a mai nap az Alkotmánybírósághoz fordultak írásbeli kérelemmel, úgynevezett amicus curiae-val, amelyben azt javasolják, hogy az Alkotmánybíróság ezt a gyalázatos törvényt semmisítse meg. Véleményükkel maradéktalanul egyetértünk. Érvként három pontot hoznak fel: az egyetemi autonómia alaptörvényellenes megsértését; a tudományos kutatáshoz, a tanításhoz és a tanuláshoz való jog, valamint az egyetemi autonómia alaptörvényellenes korlátozását, továbbá a jogállamiság sérelmét. Egyenként is elég lenne, hogy ezt a törvényt visszavonják, együtt pedig megkérdőjelezhetetlen.
Indokul pedig a magyar jogásztársadalom előbb említett négy kiválóságának neve mellett a következőket szeretnénk felhozni, akik tartalmilag egyetértenek azzal, ami az amicus curiae-ban szerepel, és amiről mi hónapok óta beszélünk: Michael Spence, New York University, Nobel-díjas; Alvin E. Roth, Stanford University, Nobel-díjas; Angus Deaton, Princeton University, Nobel-díjas; Bengt Holmström, Massachusetts Institute of Technology, Nobel-díjas; Edward C. Prescott, Arizona State University, Nobel-díjas; Eric Maskin, Harvard University, Nobel-díjas; George A. Akerlof, Georgetown University és University of California, Berkeley, Nobel-díjas; Lars Hansen, University of Chicago, Nobel-díjas; Oliver Hart, Harvard University, Nobel-díjas; Peter Diamond, Massachusetts Institute of Technology, Nobel-díjas; Robert Solow, Massachusetts Institute of Technology, Nobel-díjas; Thomas J. Sargent, New York University, Nobel-díjas; Robert Shiller, Yale University, Nobel-díjas; Roger Myerson, University of Chicago.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Továbbá egyetemként, testületként az alábbi egyetemek: Arizona State University, Boston University, Columbia University, Cornell University, European University Institute, Freie Universität Berlin, Georgetown University, Johns Hopkins University, Massachusetts Institute of Technology, Princeton University, Sciences Po, Stanford University, Technische Universität München, The City University of New York, University of California, Berkeley, University of Chicago, University of Michigan, University of North Carolina at Chapel Hill, University of Oxford, University of Pennsylvania, University of Toronto, Uppsala Universitet, Yale University.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Magyar Országgyűlés! Az elmúlt évtizedekben nem volt olyan magyar felsőoktatási ügy, amely ennyi Nobel-díjast, ennyi világhírű egyetemet, ennyi hazai és külföldi szaktekintélyt sorakoztatott volna fel egy törvény ellen. A felsorolt nevek közül önmagában egy is elég lenne, együtt pedig megkérdőjelezhetetlen.
Tisztelettel arra kérjük a magyar kormányt és a többségi pártokat, hogy ezt a gyalázatos törvényt vonják vissza. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me