DR. SÁVOLT

Full text search

DR. SÁVOLT
DR. SÁVOLT-SZABÓ TÜNDE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! Magyarország Kormánya 2010-től a sportot nemzetstratégiai ágazatként kezeli. Ennek érdekében az állami sportvezetés több célt is kitűzött maga elé, mégpedig az utánpótlás nevelése, az élsport fejlesztése és a szabadidősport támogatása mellett minden gyermek sportoljon, sportlétesítmények épüljenek, és minél több nemzetközi sporteseménynek adhassunk otthont. Mindezen célkitűzéseknek megfelelően kialakításra került a kiemelt sportágak támogatási rendszere, létrehozásra került a felzárkóztatási sportágak alapja, és 2011. július 1-jétől hatályos a látvány-csapatsportágak társasági-adókedvezmény-támogatási rendszerét elősegítő törvény is.
A látvány-csapatsportágba tartozó szervezetek utánpótlásnevelési feladatokra, képzésekre és szervezetekre, a személyi jellegű ráfordításokra, versenyeztetésre, tárgyieszköz-beruházásokra, valamint létesítményfejlesztésekre és felújításokra igényelhetnek támogatást a taotörvény alapján. Az igénybe vett támogatásoknak köszönhetően jelentősen javult hazánkban a létesítményhelyzet, és nagymértékben növekedett a rendszeresen testmozgást végző sportolók és az igazolt versenyzők száma is.
Mint tudjuk, a sport, az azon keresztül megvalósuló egészség- és mozgástudatos életmód támogatása hasznos és megtérülő társadalmi befektetés is. A tao és a többi sportágfejlesztést elősegítő program hozzájárul a magyar lakosság egészségének megőrzéséhez, a fiatal sportolók támogatásához és a minél korábbi bevonásukhoz a sportba. Az egészséges gyermek pedig a nemzet jövőjének a záloga. Mindezekre tekintettel fontosnak tartottuk a taorendszer folytatását.
Az általános vita során is elhangzott, az Európai Bizottság átfogó vizsgálatát követően idén márciusban döntött és engedélyezte a tao sporttámogatási rendszer további hat évvel történő meghosszabbítását.
A látvány-csapatsportágak támogatási rendszerébe tartozó források felhasználását pedig egy nagyon szigorú protokoll alapján végrehajtott többlépcsős szakmai és pénzügyi vizsgálat és ellenőrzés követi. A közigazgatási szervezeti keretek között három szakaszból álló rendszer került kialakításra, amely szerint a sportágfejlesztési program előzetes jóváhagyása a jóváhagyást végző szervezet által történik. Ezt követően az előrehaladási jelentések folyamatosan nyomon követése zajlik, majd a sportágfejlesztési programok támogatási időszakot követő lezárása után 20 millió forint feletti támogatás esetén független könyvvizsgáló által hitelesített záró- vagy végelszámolás benyújtása és vizsgálata történik. Az ellenőrző szerv feladata a támogatási összegek jogszerű felhasználásának ellenőrzése, a sportágfejlesztési programok megvalósulásának figyelemmel kísérése, ezeket követően és keresztül a sport fejlődésének az elősegítése.
A jogszabály részletesen leírja azt is, hogy milyen feltételek mentén kell a támogatott szervezetnek felhasználnia a támogatást. A taotörvény módosító javaslataival kapcsolatban fontosnak tartom megjegyezni, ahogyan az előzmények során is említettük, az egyik fő eleme, hogy egy új sportággal bővül a támogatás, a látvány-csapatsportágak köre, mégpedig a röplabdával, amelynek a társadalmi támogatása és a látvány-csapatsportági jellege, azt hiszem, vitán felül van.
(10.30)
A törvény 1. §-a egy új (3) bekezdéssel egészül ki, amely módosítás jogtechnikai pontosítást tartalmaz. A módosítás, ahogy hallhattuk is képviselő úrtól, kölcsönösséget biztosít a két törvény definíciói között, mivel rögzíti, hogy kizárólag a sporttörvény szerinti tevékenységet végző alapítványok jogosultak a látványcsapatsport-támogatás igénybevételére, amely rendelkezés összefügg a törvény 6. § új (2) bekezdésével.
A taotörvény 22/C. §-a egy új bekezdéssel egészül ki, amely módosítás garanciális jellegű. A módosítás biztosítja eszerint, hogy amennyiben a támogatást végző és igénylő kedvezményezett nem saját tulajdonú ingatlanon végez beruházást vagy fejlesztést, arra csak tulajdonossal vagy vagyonkezelővel kötött előzetes megállapodás alapján kerülhet sor, amely garantálja, hogy a támogatás igénybevételére jogosult sportszervezet és az ingatlan tulajdonosa vagy a vagyon kezelője előzetes megállapodásának köszönhetően az ingatlanhasznosítás feltételeiről a megvalósítást és üzembe helyezést követően már ne legyenek ezzel kapcsolatosan bármiféle vitáik.
A módosítás a vagyontörvény alapján biztosítja, hogy állami vagy önkormányzati tulajdonra irányuló fejlesztés esetén a támogatásra jogosult sportszervezet vagy -szövetség a vagyonhasznosításra irányuló megállapodás saját jogú kedvezményezettje lehessen, hiszen a fejlesztési forrás az általa készített sportfejlesztési program alapján realizálódik az állam vagy az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanon.
Tisztelt Országgyűlés! Ahogy már elhangzott, ezen túlmenően a törvénymódosítás elsődleges célja, hogy a jelentős fejlődést és eredményeket felmutató röplabda sportág bekerülhessen a látvány-csapat-sportágak közé. A törvénymódosítási javaslat által érintett egyéb rendelkezések pedig jogtechnikai pontosításokat, garanciális jellegű kiegészítéseket és szövegpontosító rendelkezéseket tartalmaznak.
Ennek megfelelően a magyar kormány nevében ezúton kérem a tisztelt képviselőktől a törvény módosításának a támogatását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me