TASÓ LÁSZLÓ,

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ,
TASÓ LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az imént Vécsey képviselőtársam ismertette a törvényjavaslat célját. A jegyzőkönyvet a horvát csatlakozásra tekintettel 2014. június 25-én írták alá Brüsszelben, és az Európai Unió, valamint a tagállamok nevében az Európai Unió Tanácsa hagyta jóvá, így belső jogi eljárás csak valóban a kihirdetéshez szükséges.
Szerbia már 2015. november 10-én megerősítette, a Tanács pedig 2017. január 31-én értesítette Szerbiát a jóváhagyásról, a jegyzőkönyv így 2017. február 1-jétől nemzetközi jogilag is hatályba lépett. A Szerbiával kötött társulási megállapodás célja az ország európai integrációjának elősegítése, ennek keretében az Európai Unió támogatja Szerbia erőfeszítéseit a jogállamiság és a demokrácia megszilárdítására, hozzájárulva a balkáni régió politikai, gazdasági és intézményi stabilizációjához. Szerbia számára fontos, hogy infrastrukturális és gazdasági kapcsolatait Közép-Európával, illetve integrációját az Európai Unióval alapvetően Magyarországon keresztül fejlessze.
Tisztelt Ház! Szerbia a magyar szomszédság-, nemzet- és biztonságpolitikai, valamint külgazdasági törekvések homlokterében áll. A magyar kormány támogatásának és a szerb fél nyitottságának köszönhetően alakulhatott ki és működhet a Vajdaságban, a Kárpát-medencében egyedülálló módon, a magyar perszonális autonómia. Működtető intézménye a Magyar Nemzeti Tanács, amely számos programján keresztül, úgymint többek között az oktatás, kultúra, nyelvhasználat, tájékoztatás, biztosítja a magyar nemzeti közösség szülőföldön való megmaradását és megerősítését.
A nemzeti tanácsokról szóló szerb törvény megteremti a lehetőséget a kisebbség tagjai által közvetlenül megválasztott tanácsok felállítására is, amelyek a kisebbségi közösség kulturális, oktatási és nyelvhasználati ügyeiben bírnak hatáskörökkel. Magyarország Kormánya 2011 óta a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű programjainak támogatója, egyben évente mintegy 600 millió forint összegben segíti a közösségek boldogulását. A magyar-szerb kormányközi kisebbségi vegyes bizottság ülései pedig Magyarország és Szerbia fontos fórumai közé tartoznak.
Tisztelt Hölgyek és Urak! Szerbiával 2014. január 21-én kezdődtek meg a tárgyalások, ebből a mai napig 8 fejezet került megnyitásra, 2 pedig már lezárásra is. Magyarország aktívan támogatja Szerbia csatlakozását, hiszen nekünk rendkívül fontos a vajdasági magyarok támogatása, az ott élés biztosítása is.
A már elhangzott érvek alapján is tisztelettel szeretném kérni az előterjesztés elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me