DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, az Igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A lex CEU eltörléséről szóló T/15071. számú törvényjavaslat kapcsán elöljáróban hozzáteszem, hogy néhány napirendi ponttal ezelőtt nem ezt a törvényjavaslatot tárgyaltuk, hanem ennek egy, legalábbis ügyrendi szempontból korrektebb változatát. Ezt az Országgyűlés elnöke a határozati házszabály 29. § (3) bekezdésében biztosított jogával élve 2017. április 25-én visszautasította, mivel álláspontja szerint a törvényjavaslat indoklása sérti az Országgyűlés tekintélyét. A visszautasított iromány benyújtói az ügyrendi bizottság állásfoglalását kérték a határozati házszabály 29. § (6) bekezdése alapján.
A bizottság eseti jellegű állásfoglalásában azt vizsgálja, hogy az iromány visszautasításának volt-e helye, alapja, indoka. A bizottság megvizsgálta a visszautasított törvényjavaslat szövegét, és megállapította, hogy indoklása sértő kifejezéseket tartalmaz (Mesterházy Attila: Kire?), legfőképpen a köztársasági elnökre nézve.
(15.40)
A bizottság álláspontja szerint a nyilvánvalóan komolytalan és sértő tartalmú indítvány megtárgyalása összeegyeztethetetlen az Országgyűlés tekintélyével. Az ilyen indítvány visszautasítása a házelnök határozati házszabály 29. § (3) bekezdésében foglalt feladatából következő joga és hozzáteszem, kötelezettsége is.
Mindezen indokok alapján a bizottság eseti jellegű állásfoglalásában azt mondta ki, hogy Kövér László házelnök a házszabályi rendelkezéseknek megfelelően járt el, amikor a határozati házszabály 29. § (3) bekezdésének b) pontja alapján visszautasította a nyilvánvalóan sértő tartalmú, lex CEU eltörléséről szóló T/15071. számon benyújtott törvényjavaslatot.
Az elmondottakból következően a házszabályi rendelkezések 138. § (3) bekezdése alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy Burány Sándor és képviselőtársai kérelmét utasítsa el, ezzel fenntartva a bizottság álláspontját. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me