DR. KOVÁCS ÁRPÁD,

Full text search

DR. KOVÁCS ÁRPÁD,
DR. KOVÁCS ÁRPÁD, a Költségvetési Tanács el-nö-ke: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Miniszter Urak! Az Országgyűlés elnöke, mint ismert, június 12-én megküldte a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló - az Országgyűlés által elfogadott módosítások átvezetését is tartalmazó - egységes költségvetési-törvényjavaslatot, kérve a Költségvetési Tanács stabilitási törvény szerinti véleményét az államadósság-szabálynak való megfelelésről, valamint az Alaptörvény szerinti előzetes hozzájárulásának megadását a költségvetésitörvényjavaslat zárószavazásához.
A tanács a vizsgálata alapján a 2017. június 14-én tartott ülésén egyhangú döntéssel az alábbi határozatot hozta.
(15.50)
Megállapította, hogy a 2018. december 31-i tervezett államadósságmutatónak a Magyarország 2018. évi központi költségvetési törvényéről szóló T/15381/1237. számú egységes költségvetésitörvényjavaslat 3. § (3) bekezdésében előírt mértéke megalapozott (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), az összhangban van a stabilitási törvény rendelkezéseivel és a törvényjavaslat alapját képező költségvetési folyamatokkal.
Miután a 2018. év végére számított államadósságmutató 69,5 százalékos mértéke alacsonyabb a 2017. év végére várt 71,4 százaléknál, így az Alaptörvény 36. cikk (5) bekezdésének követelménye is teljesül. A tanács ennek alapján adta meg az Alaptörvény 44. cikk (3) bekezdése szerinti előzetes hozzájárulását az egységes költségvetésitörvényjavaslat zárószavazásához.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy a tanács megbízását teljesítve, igen röviden indokoljam annak határozatát. Önök által ismert, hogy az államadósság-szabály keretét az Alaptörvény a következők szerint fogalmazza meg: „Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkenését tartalmazza.”
A stabilitási törvény is tartalmaz az adósság alakulására vonatkozó előírást. Ezt az Országgyűlés - a Költségvetési Tanács jelzéseit is figyelembe véve - 2016-tól módosította. A költségvetés tervezésekor alapul vett makrogazdasági feltételek alapján 2018-ra a következők vonatkoznak. Mivel a költségvetési évre előre jelzett infláció és a bruttó hazai termék reálnövekedési üteme közül legalább az egyik nem haladja meg a 3 százalékot, ezért az államadósságmutatót legalább 0,1 százalékponttal kell csökkenteni.
Megemlíthetem, amit a törvényjavaslat általános vitájának kezdetén elmondtam, hogy az államadósság-szabály teljesül, hiszen 2018-ban az adósságmutató az említett előíráshoz képest 1,8 százalékkal nagyobb mértékben csökken. Így megfelelő a tartalék az esetlegesen mérsékeltebb csökkenést előidéző - a nemzetgazdaság növekedésére, az államháztartás bevételeire, kiadásaira ható hazai és nemzetközi tényezők várttól eltérő alakulásából eredő - kockázatok hatásának fedezésére is. A tanács azt is rögzítette, hogy az EU-s adósságszabály is teljesül, mivel az adósságráta csökkenése nagyobb az elmúlt három év átlagos rátája 60 százalék feletti részének egy huszadánál.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A tanács folyamatában követte a költségvetésitörvényjavaslat országgyűlési tárgyalását. Az ennek alapján készült szakértői elemzések és az egységes költségvetési-törvényjavaslat felülvizsgálata alapján a tanács megállapította, hogy a benyújtott törvényjavaslathoz képest az Országgyűlés által elfogadott előirányzat-változtatások egyenlegükben igen szerény összeggel növelik a központi alrendszer bevételeinek, valamint kiadásainak főösszegét. Ezáltal változatlan marad mind a pénzforgalmi hiány, mind az államadósság összege.
A tanács határozatának indoklásában jelezte, hogy a kiadási növekmények forrását - a belső átcsoportosításokon túl - adó-, járulék- és illetékbevételek előirányzatainak megemelésével teremtették meg.
Engedjék meg, hogy kitérjek a tanácsnak igen röviden a 2017. évi költségvetési törvény egyidejű módosításához fűzött véleményére is, amelynek indoklása foglalkozott a 2017-es és a 2018-as költségvetések összefüggésével is. A tanács ebben azt javasolta, hogy amennyiben folytatódik az idei kedvező makrogazdasági és államháztartási folyamatsorozat, akkor célszerű 2018-ról 2017-re előrehozni - a lehetőségek szerint - kiadásokat. Ezáltal kezelhetőbbnek látja azokat a 2018-as költségvetési tárgyalás kezdetén e helyről általam is jelzett kockázatokat, amelyek 2018-ban a bevételi előirányzatok teljesítésénél jelentkezhetnek a konszenzusos előrejelzésnél magasabb kormányzati prognózissal összefüggésben. Így erősödhet a 2018-as költségvetési célok teljesítésének biztonsága, az államháztartás pénzügyi stabilitása.
A tanács az államháztartás stabilitásának fenntartása érdekében mindenképpen indokoltnak tartotta a kormány figyelmét felhívni mindkét törvényjavaslat esetében a fegyelmezett gazdálkodás folytatására, különösen a kiadási, valamint a tartalék-előirányzatok felhasználása tekintetében.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a hozzászólásom végén emlékeztessek arra, mint azt a költségvetésitörvényjavaslat tervezésének véleményénél is tettem, hogy a testület most is, az egységes törvényjavaslatok kialakításával kapcsolatban a tanácsi álláspont indoklásánál - az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank értékelése mellett - igen kiterjedt elemzői-szakértői háttérre építhetett.
Egyben ezúttal megköszönöm a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető munkatársainak segítő együttműködését. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Jó szavazást és jó nyarat kívánok önöknek. (Taps.)
(16.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me