SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! 1868. június 18-án, 149 évvel ezelőtt született Kenderesen vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója.
Horthy történelmi érdeme kétségkívül az, hogy a legvészterhesebb időkben, a Tanácsköztársaság csúfos bukása utáni kisantantmegszállás közepette vette át hazánk irányítását, és az előző évek mérhetetlen szenvedéseket okozó eseményei után erős kézzel és sziklaszilárd elhatározással állította ismét fejlődő pályára Magyarországot.
Hatalmas teljesítmény ez akkor, ha belegondolunk, hogy 1919 közepén, az első magyarországi proletárdiktatúra legsötétebb hónapjaiban vezető nyugati körökben komolyan felmerült az, hogy a lenini eszmék továbbterjedésének megakadályozása érdekében akár még Magyarország önálló állami léte is megszüntethető.
(16.20)
A Károlyi-féle nemzetpusztító ámokfutás kezdete után fél évvel tehát ott tartottunk, hogy immár nem a történelmi Magyarország területi integritása vagy a zömében magyarlakta területek megtartása, hanem hazánk puszta léte forgott kockán. Horthy határozott fellépése ezt a veszélyt hárította el, lehetőséget teremtve hazánk újbóli megerősödésére és nemzetünk újraegyesítésére.
Tisztelt Országgyűlés! Horthy e falak között történt kormányzóvá választásakor korábban soha nem látott társadalmi ellentétek, sérelmek és ellenszenvek szabdalták az első világháborús lövészárkoknál is mélyebben meggyötört nemzetünk testét. Ezért megtehette volna, hogy ezen ellentéteket végletekig kihasználja, a kétségtelenül meglévő indulatokat szabadjára engedi, és vélt vagy valós ellenségképekkel, az „oszd meg és uralkodj” elve alapján kormányoz, a hatalom mindenáron történő megtartását tekintve elsődlegesnek. Ő azonban az elgyengült és meggyötört nemzetet nem az uralma alá hajtani, hanem újra felemelni akarta, elsődlegesnek ugyanis nem a saját érdekét, hanem a nemzet gyarapodását tartotta - nézek most a miniszterelnök széke felé.
Ezért történhetett meg, hogy Ferenc József egykori szárnysegédjeként megakadályozta IV. Károly királyunk visszatérését a trónra, vagy ahogyan később kereste a kilépés lehetőségét a második világháború világokat elemésztő poklából. A Horthy-rendszer Magyarországot a trianoni országcsonkítás után alig néhány évvel, külpolitikai elszigeteltség és rendkívül nehéz gazdasági viszonyok közepette újra Európa-szerte elismert állammá tette, amely így képes volt kihasználni a világtörténelem változása következtében megnyíló lehetőségeket az etnikai alapú terület-visszacsatolásokra és ezzel milliónyi magyar testvérünk visszatérésére.
Bírálói közül sokan Horthy szemére vetik, hogy többet is tehetett volna a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáért, a parasztság, az uradalmi cselédség felemeléséért vagy a munkásság életszínvonalának emeléséért. Ők azonban rendre elfeledkeznek arról, hogy a húszas évek végi fellendülést néhány év után derékba törte a nagy gazdasági világválság, amelyből csak a ’30-as évek végére, az új világháború előestéjére sikerült hazánknak valamennyire kikecmeregnie.
Ennek ellenére a Horthy-korszakban számos olyan intézkedés történt, amely a lakosság életszínvonalának emelését szolgálta, kezdve az ONCSA-programtól a nyolcosztályos általános iskola bevezetéséig. Ebben pedig olyan kiváló miniszterelnökök voltak a segítői, mint Bethlen István, Gömbös Gyula vagy Teleki Pál.
Tisztelt Országgyűlés! A kormányzó iránti elfogultsággal egyáltalán nem vádolható Antall József volt miniszterelnök mondta: ,,Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, akit a nemzet tudatában is tisztességgel el kell helyezni." Emlékezetét azonban máig nem sikerült megtisztítani a magyarországi kommunisták, majd balliberális utódaik által ráhányt igaztalan szennytől.
Erre teremthet kiváló lehetőséget az, hogy jövőre lesz a kormányzó születésének 150. évfordulója. Fontosnak tartjuk, hogy 2018-ban végre méltó módon emlékezhessünk meg erről, akár egy emlékév keretében is, ezzel pedig segítsük a hatalmas és változatos életmű körüli vitás kérdések elfogultságoktól mentes, szakmai alapú átbeszélését és a nemzeti köztudatban az őt megillető helyre történő visszahelyezését. Gazdag történelmünk bővelkedik nagy formátumú és jeles személyekben, ám egyikőjüket sem szabad elveszítenünk hamis ideológiai okokból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nemrég azzal kapcsolatban szólaltam fel, hogy a kiegyezés idei, 150. évfordulóját a kormány semmilyen módon nem ünnepelte, miközben, egyébként nagyon helyesen, más ügyekben megfelelő érzékenységet mutat emléknapok, emlékévek tekintetében.
Persze, egy olyan kormánynak, amelynek hatalomtechnikai alfája és ómegája, ezáltal pedig lételeme minden vélt vagy valós ellenséggel szemben folytatott permanens harc, nehezen értelmezhető egy olyan évforduló, amely a megegyezésről, a kompromisszumról, a nemzeti érdek egyéni sértettségek és ellentétek fölé helyezéséről szól.
Csak remélni tudom, hogy Horthy Miklós esetében a kormány más álláspontra helyezkedik majd, és lehetőséget teremt egykori kormányzónk történelmi szerepének újjáértékelésére és a személyéről való méltó emlékezésre. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me