HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Elnök Úr! Tilki és Boldog képviselőtársaimmal csak ritka esetekben értünk egyet. Abban egyetértünk, hogy a nyugdíjasokat tisztelnünk kell, hiszen ők teremtették meg azt az életet és azt a jelent, amiben mi most élhetünk. Viszont pont azért, merthogy tisztelet jár nekik, nem értem, hogy az a sok egyéni képviselő, akinek ma itt kéne ülnie a teremben és saját választópolgárainak is elmondani, hogy milyen jövőt szán ez a kormány a nyugdíjasoknak, miért nem ül itt, és miért nem mondják el a véleményüket.
Hallottuk képviselőtársaimtól, hogy járják a településeket, járják a falvakat, és hogy nincs szegénység, a gyerekek jól élnek, a nyugdíjasok is jól élnek, és mindenki tökéletesen éli a hétköznapjait, s hogy menjünk el nyugodtan és nézzük meg. Erre azt tudom mondani Tilki képviselőtársamnak, hogy én nagyon szívesen elmegyek vele a választókerületébe, de akkor ő is jöjjön el velem Tolna megyébe, és megmutatom neki, hogy felénk egy átlagfaluban ma hogy élnek az emberek.
(19.10)
Merthogy persze beszélhetünk arról, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően mennyivel könnyebb a gázszámlát kifizetni, csak ezeknek az embereknek a nagy része a falvakban a mai napig is tűzifával fűt, amire ugye semmi nem vonatkozik a rezsicsökkentésből. Valahogy, nem tudom, valószínűleg ők járnak nagyon jó helyeken, nálunk a falusi polgármesterek azt mondják, hogy nincs elég a tűzifaprogramban, és a rászoruló embereknek nem tudnak elég tűzifát biztosítani télire. Főleg, amikor most a télen nagyon nagy hidegek voltak, és már decemberben elfogyott az a tűzifa, amire pont a nyugdíjasoknak szüksége lett volna, és a nagycsaládosoknak is szükségük lett volna.
De akkor nézzük a nyugdíjpolitikában azt, ami fiatalként engem és az én korosztályomat a legjobban érintette: ez a magánnyugdíjpénztár einstandolása. Merthogy ezt máshogy nem lehet nevezni, mint hogy önök eltüntettek 3000 milliárd forintot szőrén-szálán úgy, hogy ma már nem tudjuk, hol van ez a pénz. Valószínűleg stadionokban meg állampapírokban, meg mindenhol, ahová csak dugni lehetett, csak ugye a nyugdíjkasszában nincs ez a pénz.
Tekintsünk vissza akkor arra az időszakra, amikor ez a pénz egyszer csak eltűnt. Ármánykodással és hazugsággal, zsarolással vett rá 3 millió embert a Fidesz-kormány, hogy lépjen ki a magánnyugdíjrendszerből. Átlagosan 1 millió forintot vett el a kormány a pénztártagoktól. Emlékszem én arra az időszakra, amikor mindenkinek hangoztatták, elmondták, hogy ha benne maradsz a magánnyugdíjpénztárba, akkor nem lesz nyugdíjad, nem fogsz az államtól pénzt kapni. Konkrétan kizsarolták az embereket abból a rendszerből. A Jóisten nem látott még olyan rendszert, ahol azt kell bizonygatni, hogy én maradni akarok. És azért kellett az embernek bemenni egyébként az Államkincstárba papírokat aláírni, hogy ő valahol akar maradni, nem azért, hogy el akar onnan menni.
De önök olyan helyzetet teremtettek, hogy az emberek nagy része, félelemből, mert nem másból, mert zsarolásból félelem lesz, félelemből úgy döntött, hogy kilép a magánnyugdíjpénztárból, és ezzel egyébként saját magának nagy kárt okozott. Azt gondolom, ezt a kárt önökön még be fogják hajtani. Ezt a kárt önökkel még el fogják számoltatni, mert ezeknek az embereknek most ezeken a számláikon nincs ott a pénz. Önök ígérték, hogy majd lesznek egyéni számlák, mindenkinek vezetik majd külön a számláját. Ebből, ugye tudjuk, a mai napig nem lett semmi.
Nézzük, hogy miket mondtak időrendi sorrendben. 2010 decemberében Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy a tervek szerint másfél éven belül minden járulékfizetőnek egyéni számlája lesz. Valahogy ezt most nem látjuk. 2011: a jövő év tavaszával létrejöhet az egyéni számla - Rogán Antal mondta. De amióta ő szobákat talál még pluszban a vagyonnyilatkozatában, neki sem hisznek az emberek. Bármely nyugdíjrendszer korrekt működésének alapja a pontos nyilvántartási rendszer, ennek megteremtésén dolgozunk - Balog Zoltán, 2012-ben. Rogán Antal még 2013-ban is váltig állította, hogy még abban az évben jóváírják a korábbi magánnyugdíjpénztári befizetéseket is; azóta sem látjuk.
Végig hazugságokkal vezették félre az embereket. Hazudott minden képviselőjük, aki csak megszólalt ebben a kérdésben. 3000 milliárd forintot sikerült elkölteniük, mind az utolsó fillérig, azonban korántsem botrányoktól mentesen. Emlékezzünk csak vissza! A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap irányító testülete hamarabb megkezdte a működését, mint az őt szabályozó végrehajtási kormányrendelet. Az alap irányító testülete már 2011. május 18-án felhatalmazta az ÁAK Zrt. vezérigazgatóját egy részletes értékesítési stratégia kidolgozására, de ennek megvalósítására és elfogadására csak 2011. október 6-án került sor.
Mindez azt jelenti, hogy majdnem 5 hónapon keresztül stratégia nélkül értékesítettek 450 milliárd forintnyi vagyont. Az emberek vagyonát. Az alap hiába kívánta 2011 májusa óta egy kockázatkezelési szolgáltatást végző menedzser szolgáltatásait igénybe venni, azt csak augusztustól tudta. A csúszás miatt szakértői segítség nélkül értékesítettek még 400 milliárd forint állampapíron kívüli vagyont.
A szabálytalanságokon kívül azon sem érdemes csodálkoznunk, hogy fideszes személyi botrányok is övezték ezt a 3000 milliárd forintos lenyúlást. Ugye, mindenki emlékszik arra, hogy 2012. június 15. és november 15. között összeférhetetlen módon töltötte be Nátrán Roland, aki a Matolcsy-féle Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt, az alap irányító testületének elnöki tisztségét. Ezzel sem foglalkozott igazán senki.
Egy a lényeg, hogy ezt a pénzt önök lenyúlták, 3000 milliárd forintot tapsoltak el azon emberek vagyonából, akik rendesen fizették be ezt a pénzt, hogy a jövőben majd legyen nyugdíjuk. És ha most nézzük a számokat, ugye, önök azt mondták, hogy a nyugdíjpénztárak eltapsolják a pénzt és tönkreteszik a nyugdíjrendszert.
Ahhoz képest ma már az MNB is kimondja, hogy megérte maradni hat évvel ezelőtt: állampapíroknál és a magyar tőzsdénél is jobban teljesítettek a magánnyugdíjpénztárak. Négyen maradtak, tagjaik jobban jártak, akik növekedési portfólióban maradtak, négyből három esetben, azok hozama 53-62 százalék között alakult. Átlagban 1 millió forinttal növekedett a számlájuk azoknak, akik maradtak a magánnyugdíjpénztárban.
Azt tudom önöknek mondani, hogy ezeknek az embereknek majd a szemébe kell nézni egyszer, és azt kell nekik mondani, hogy ezt nagyon elszúrtuk, hazavittük a pénzt. Be kell vallani, és akkor egy kicsit könnyebb a lelkük. De attól még az elszámoltatás jönni fog 2018 után, és minden ilyen lépésről, amit megtettek, be kell majd számolniuk, hogy hol van az a pénz, melyik stadionban. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me