TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Én azt gondolom - mindig elmondtam a parlamentben -, hogy egyenlően kell mérni mindenkit. Ha valaki bűnt elkövet ebben az esetben is, akkor bűnhődjön érte, és kapja meg a méltó büntetését, de azt nem, hogy kiemeljük az egyik népcsoportot, és azt mondjuk, hogy ha ők elmennek egy nyugdíjashoz, akkor abból lehet bűncselekmény. Nincs ilyen! Olyan van, hogy ha valaki elköveti, azt el kell ítélni az én értékrendem szerint, mert demokráciát gondolok Magyarországon. Önök nem így gondolják, ami nem probléma, de lehet erről is vitatkozni.
Én a mondandómban Szakács László képviselő úrhoz szeretnék kapcsolódni, aki azt mondta, hogy a bányászok 97 százaléka nem éri meg a nyugdíjat. Ugyanezt szeretném elmondani, hogy a romatársadalomnál is hasonló a helyzet. Nagyon sokan ebben a teremben - most nem vagyunk sokan - vagy Magyarországon élvezhetik annak a munkának az eredményét, amit kétkezi munkával a roma lakosság elvégzett Magyarországon. Itt elsősorban az úthálózat-építésre gondolok, vagy éppen nagyon sokan olyan lakásban laknak, amely házakat romák építettek fel, és lehetne sorolni, hogy a közterületek milyen állapotban vannak ott, ahol aktív munkásként tudnak elhelyezkedni, vagy akár a közfoglalkoztatásban is, akkor is lehet látni, hogy ha egy jó vezetés van, milyen eredmény születik.
Ma Magyarországon, úgy látom, egyetlenegy helyzet van: a roma lakosság is ugyanazt a százalékos arányt tudja elmondani, hogy 97-98 százaléka nem éri meg a nyugdíjaskort, azért, mert a romák többsége fizikai munkás jelenleg még, és ebből kifolyólag nagyon nehezen lehetne azt mondani, hogy megérik azt a nyugdíjaskort, amit behatároltak. Persze lehet azt mondani, hogy ez egy olyan tendencia, amit nem lehet nagyon visszafordítani, de amikor azt mondom, hogy komplexitásában kell kezelni nagyon sok mindent, akkor arra is gondolok, hogy az egészségügyi prevencióra sokkal többet kellene szánni a kormánynak, mint amit tesz, hogy ami az átlagéletkort jelenti, az tolódjon ki azoknál is, akik fizikai munkát végeznek, ebben az esetben akár a bányászokra, akár pedig másokra, akik fizikai munkát végeznek. Mert ha nem teszik ezt, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy önök szándékosan teszik meg azt, hogy a fizikai dolgozók nagy része ne érje meg a nyugdíjaskort, mert akkor nem kell nekik nyugdíjat fizetni. Ez nem lehet célja egy kormánynak, nem lehet célja egy olyan országnak, amely abba az irányba megy, hogy a korfát tolja ki, hogy minél hosszabb ideig éljenek az emberek. Akkor viszont el kell tudni érni azt, hogy a roma lakosságnak, a fizikai munkát végzőknek is legyen esélyük.
Nem nagyon beszéltek arról, hogy a férfiak esetében a 40 éves munkaviszonnyal mit akarnak, hogy akarják azt kezelni. Mert ha azt mondják, hogy most dübörög a gazdaság, akkor kérdezném azt, hogy hasonlóan, mint a nők esetében, a férfiak esetében gondolkodnak-e egy ilyen koncepcióban, mert nagyon sokan várják azt, hogy akik fizikai munkát végeznek, és 40 éve már dolgoznak, különböző fizikai munkát végeznek, legyen lehetőségük élvezni azt az 5-10 vagy 20 évet, amit még esetlegesen tudnának élni azután, hogy nyugdíjba vonulnak. Én nem hiszem, hogy ma a kormánynak van egy ilyen koncepciója, hogy a „férfi 40”-nel valamit tegyenek, de szeretném jelezni, hogy több százezer embert érintene, hogy ez a kérdés nyugvópontra kerüljön, mert ha nem, akkor ők nem fogják nagyon megérni azt, hogy elmehessenek nyugdíjba, és az unokáikkal vagy a gyerekeikkel élvezhessék azt az időt, amikor már nem a munkával kell tölteni az idejüket. Tehát ebben van felelőssége a kormánynak, hogy valóban akar-e egy ilyen irányba elmenni.
Persze mondhatják önök azt, hogy mi a „Nők 40”-et sem támogattuk, de ez nem így van. Volt olyan tétel, amit szerettünk volna, hogy bekerüljön abba a törvénybe, nem történt meg.
Én azt gondolom, nem az elmúlt nyolc évről kell beszélni, hanem a következő időszakról. A következő időszakban pedig ki kellene találni a kormánynak, hogy hogyan akar kedvezni a férfi 40-eseknek. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me