DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormánynak a törvénymódosítással az volt a célja, hogy minél többekhez juthasson el, minél több fogyatékos ember számára teremtődjön meg a foglalkoztatás lehetősége. A támogatási szintek nem változtak a törvénymódosítással. Kétfajta szint van. Az egyik a foglalkoztatás esete, ez a klasszikus munkajogi viszonyhoz hasonlító jogviszony, ekkor 100 százalék jár, fejlesztésnél pedig, ami nem egy klasszikus munkavégzés, erre majd a későbbiekben kitérek, ott jár 30 százalék.
A minimálbér emelkedésével párhuzamosan ezek a juttatások is emelkedtek, mind a 100 százalék emelkedett, mind pedig nyilván annak 30 százaléka is. Hogy ki melyik kategóriába esik, melyik kategória szerinti juttatásra jogosult, azt nem a kormányzat dönti el, hanem egy munkapszichológusi vélemény alapján a munkáltató. Ezt az esetet is megnézve, amit ön is idézett, a Facebookon mi is megnéztük ennek a bejegyzésnek a tartalmát, itt inkább a munkáltatóra lehet panasza az ott leírtak alapján, mert az nyilván nem teljes körű és részletes, és alaposabb tanulmányozást igényel még. De az abban leírtak alapján arra lehet következtetni, hogy a munkáltató sorolta át az illetőt foglalkoztatási jogviszonyból fejlesztési jogviszonyba, és ehhez, nem tudom, milyen munkapszichológusi véleménye volt vagy nem volt.
A mi szándékunk a bővítés volt, ehhez bővülő forrásokat is biztosítunk évről évre. Az egy órára jutó támogatás mértéke is a korábbi 744 forintról 895 forintra emelkedett a munkafoglalkoztatás esetén. Ha a többletforrásokat nézem, 2016-ban, ’17-ben is újabb és újabb milliárdok kerültek ide. 2010-ben 3 milliárd forint volt ennek az alapja a költségvetésben, most 4,6 milliárd forintra emeltük, még a minimálbéremeléssel párhuzamosan 238 millió forintot. Tehát ez a 3 milliárdos keretösszeg 1,9 milliárddal emelkedett, pontosan azért, hogy minél többen minél nagyobb juttatásokat kapjanak.
Ha pedig valakivel egy egyedi munkáltatói döntés révén azt közlik, hogy kevesebb a juttatása, akkor tegyen panaszt. Megvan az a mechanizmus, amivel ezt ki lehet javítani, mert az akkor egy jogtalan döntés. Ha valakinek a munkája teljes értékű volt tavaly, akkor idén is teljes értékű, a finanszírozása pedig magasabb mértékű. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me