ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Felszólalásom címe: „A pofádat befogod!” - így szólt a P. Mobil egykor híres dalszövege, illetve annak címe. Úgy vesszük észre egyébként, hogy a kormány ezt a szakszervezetekkel kapcsolatos filozófiájának vezércsillagává tette. Sajnos itt tartunk 2017-ben. Felszólalásomban egyébként a munkavállalói érdekképviseleteket érő munkáltatói támadásokról kívánok beszélni.
Mintegy 9 órával ezelőtt egy szóbeli kérdésben már próbáltam firtatni Tállai államtitkár urat arról, hogy mi is a kormány álláspontja azzal kapcsolatosan, hogy miért züllött ilyen alacsony szintre Magyarországon, mondjuk, a szakszervezeti lefedettség, mi az oka annak, hogy a Fidesz-uralom néhány utolsó éve alatt a munkahelyi balesetek száma 17 ezerről 23 ezer fölé nőtt. Hozzáteszem, mindezek csak a bejelentett munkahelyi balesetek. Mi van azokkal, amiket nem jelentenek le, nem mernek lejelenteni? Nem csoda egyébként, hogy ilyen állapotok alakultak ki hazánkban, amikor a munkaügyi felügyeletet annyira meggyengítették, hogy 38 év kellene a hatóság embereinek ahhoz, hogy végiglátogassák az összes munkahelyet.
Egyébként a fene sem kívánja a fölösleges állami vegzatúrát, pusztán csak arról van szó, hogy a dolgozóval a rabszolgatartó ültetvényesként bánó munkaadók orrára is odakoppinthatna valaki. Abban, hogy ilyen sanyarú helyzetbe került a hazai érdekvédelem, óriási szerepe volt a módszerváltás kormányainak, beleértve a magát baloldalinak hazudó, de vegytisztán multi- és nagytőkepárti, neoliberális szocialistáknak is. Emlékezzünk csak arra a sipákolásra, amit példának okáért anno a 18 ezer forintos minimálbér megemelésekor csaptak.
És persze óriási felelőssége volt a mindenkori hatalommal kollaboráló, az érdekvédelmet zsíros júdáskosztért eláruló, de az urizáló pöffeszkedésben a mostani kormánnyal is bátran versenybe szálló egynémely szakszervezeti vezetőnek is.
A Fidesz pedig mit tett? Dúvadként rontott a munkavállalói jogokra, új munka törvénykönyvet írtak - ami a Jobbik kormányra kerülése esetén megy is a kukába, ezt bizton kijelenthetem -, és jelentősen csorbította a Fidesz a magyar dolgozók jogait.
A munkavállalói érdekérvényesítés végső fegyverét, a sztrájkot pedig csaknem lehetetlenné tették; erről sokat mesélhetnének a buszos közlekedési szakszervezetek is, hiszen világosan kiderült az ő példájuk során, hogy a bíróságok egyértelműen a tulajdonosi érdekeket védik. A bennszülöttnek tekintett magyar munkásokat gyártósori biorobottá, bérrabszolgává züllesztették. Elképesztő híreket hallani mostanság, és erről a nem lakájként viselkedő nem habonyi sajtó be is számolt.
Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a mentők nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsüléséért tartott minapi tüntetésükön a dolgozók megfélemlítésének egészen drasztikus módszereiről beszélt. Állítása szerint a vezetők olykor úgy érik el, hogy ne dolgozhassanak azok, akiket valamilyen okból félre szeretnének állítani, hogy arra kérik a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot végző orvost, nyilvánítsa munkára alkalmatlannak a dolgozót. Létezik-e aljasabb dolog egzisztenciális vágóhídra küldeni egy kisgyerekes, hitellel agyonterhelt, de a hivatását amúgy jól végző munkavállalót, csak azért, mert ki meri nyitni a száját?
Mikor kezdenek végre hivatalból vizsgálódni ebben a nyilvánvaló módon Btk.-ba ütköző ügyben, hogy kiderítsék, akkor mi a valóság? Mi lesz a következő? Majd a pedagógusminősítésen buktatják el a nemzet azon napszámosait, akik nem kívánnak a helyi vagy országos Döbrögik cselédjévé válni?
De felháborító botrány, ami a Tatabányai Erőmű Kft.-nél is történt. A VIMÉSZ elnökét, a 45 év folyamatos munkaviszonnyal rendelkező Kovács Ferenc szakszervezeti vezetőt két évvel a nyugdíjkorhatár előtt, a bértárgyalások kellős közepén azonnali hatállyal elbocsátották. Talán ugyan most meghátrálnak, és visszaveszik, de nyugodtan kijelenthetjük, az ilyesféle pofátlan munkáltatói arrogancia, az ilyesféle embertelenség és brutális önkény félelmet gerjeszt a munkavállalókban, amivel alapjaiban lehetetlenítik el a kollektív érdekvédelmet.
De nézzük csak, kik is a szakszervezet ellen támadást indító kft. tulajdonosai! Többségében a fideszes vezetésű önkormányzat, aztán ott az egykor a szocialista holdudvar részére privatizált ELMIB Zrt., amelynek korábbi vezetői között érdekes figurákra bukkanhatunk.
(20.50)
Például a szocialista rezsim nagy túlélőjére, a korábban Puch László MSZP-s pártpénztárnokhoz köthető, de most a fideszes éra csúcsmenedzserének számító, tíz magyar óriásvállalatban is vezető tisztséget betöltő, közben meg svájci adóparadicsomban céget tulajdonló, az ellopott magánnyugdíjvagyonon cégével 300 milliót kereső - ó, micsoda eposzi jelzők! - Szivek Norbertre gondolok. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Érthető hát, hogy miért álságos, amikor Gúr Nándor múlt héten feláll itt az Országgyűlésben (Az elnök ismét csenget.), sopánkodik amiatt, hogy mi történt Kovács Ferenccel, az államtitkár meg egy semmitmondó válaszba…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me