BURÁNY SÁNDOR,

Full text search

BURÁNY SÁNDOR,
BURÁNY SÁNDOR, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnálom, hogy Répássy képviselőtársam nem ejtett szót a bizottsági ülés egyik konkrét vitájáról, amely Tóth Bertalan képviselőtársunk módosító indítványa körül robbant ki.
Tóth Bertalan képviselőtársam módosító indítványa a DRB-károsultak ügyében, annak hatására, az ügyük hatására keletkezett. Ismeretes, hogy a DRB felszámolása során mintegy száz baranyai családnak bő százmillió forintja ragadt bent a hitelintézetnél. A hatályos törvények szerint ez a száz család mint természetes személy, mint magánszemély olyan hátul áll a hitelezői rangsorban, hogy amikor a DRB megmaradt vagyonából megpróbálják a károsultakat kártalanítani, akkor ők már csak a sor végén kullognak, ezért gyakorlatilag az ő kártalanításukra már nem marad pénz, ez a százmillió forint odalesz, és ennek a száz baranyai családnak a sorsát ez nagyban megnehezíti.
Megjegyzem, a módosító indítvány bár ennek az ügynek a hatására született, természetesen egyetemleges, azt célozza, hogy azoknak a magánszemélyeknek, azoknak a családtagoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek bármikor Magyarországon az idők folyamán, a hiteligénye ne hátul legyen a rangsorban, hanem előkelő helyen, s ezzel lehetővé váljon, hogy nem a sor végén kullogva a valódi igényeiket ki lehessen elégíteni minden más hasonló helyzetben, és természetesen bárhol az országban.
Sajnos, ezt a módosító javaslatot a bizottság fideszes-KDNP-s többsége elutasította. Völner államtitkár úr említette a bizottság ülésén, hogy megpróbálnak erre a helyzetre valamilyen megoldást találni. Az a probléma, hogy jelenleg ígéretekből több van, mint megoldásokból.
A károsultak egyébként figyelemmel követték a bizottsági ülésen történteket, s tudomásom szerint azóta írtak államtitkár úrnak egy levelet - legalábbis engem erről így tájékoztattak -, amiben egyrészt leírták a kormány különböző tagjainak, minisztereinek, államtitkárainak korábbi ígéreteit ebben az ügyben, és kérték, hogy ha a kormány valóban segítőkész és valóban meg akarja oldani ezt a problémát, ami ebben az esetben száz baranyai család százmillió forintját célozza, akkor a törvény megfelelő módosításával ezt a kormány minden további nélkül meg tudná tenni, ha akarná.
Borzasztóan sajnálom, hogy erre a problémára a bizottsági ülésen a módosító javaslatunk elutasításával nem született megoldás. Azt reméljük, hogy a kormány, illetve a Fidesz-KDNP-többség a parlamentben még meggondolhatja magát, és segít ezeken a kárvallottakon, most konkrétan a DRB kárvallottjain, de a törvény megfelelő módosításával mindenkin, aki valamikor a jövőben esetleg, ne adj’ isten, ugyanebbe a helyzetbe kerülne. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me