DR. RÉPÁSSY RÓBERT,

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT,
DR. RÉPÁSSY RÓBERT, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2017. május 11-én tartott ülésén megtárgyalta a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/15066. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY-határozat, tehát a határozati házszabály 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 7 nem ellenében, valamint tartózkodás nélkül fogadta el.
A bizottsági ülés során a tagok megtárgyalták a háttéranyagban szereplő, az Igazságügyi bizottság által beterjesztett módosító javaslatokat, amelyek legfőképpen jogtechnikai pontosításokat tartalmaznak.
Az összegző módosító javaslat egy érdemi javaslatot terjeszt elő, amire szeretném felhívni a szíves figyelmüket. A polgári törvénykönyv szerint a zálogjoggal biztosított követelés alzálogjog alapítása útján terhelhető meg zálogjoggal. Az alzálogjog tárgya a zálogjog és az általa biztosított követelés. A Ptk. értelmében az alzálogjogra a zálogjogra vonatkozó szabályok irányadók, azonban indokolt leszögezni a felszámolási eljárásban is, hogy az alzálogjog jogosultja a zálogjogosulttal azonos feltételekkel minősül biztosított hitelezőnek. A javaslat tehát hasonló módon rendezi ezt a csődeljárásokban is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy az eljárások gyorsításával, hatékonyságának növelésével, a csődvagyon teljes körű összegyűjtésével, az esetleges visszaélési lehetőségek visszaszorításával és következetesebb szankcionálásával a felszámolási eljárások nagyobb megtérülését eredményezzék a hitelezők számára. Ezért kérem szíves támogatásukat.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me