MANNINGER JENŐ,

Full text search

MANNINGER JENŐ,
MANNINGER JENŐ, a Fenntartható fejlődés bizottságának előadója: Tisztelt Elnök Úr! A Fenntartható fejlődés bizottsága a tárgyi törvényjavaslatot megtárgyalta, a törvényjavaslat részletes vitáját lefolytatta. Megállapította: a javaslat célja, hogy a közlekedési célú megújuló üzemanyagokra vonatkozó uniós irányelvet átültesse a nemzeti jogba, az úgynevezett ILUC - Indirect Land Use Change - irányelvet, és a gazdasági ágazatok hozzájárulásának elérésével biztosítsa az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó csökkentési vállalásokat.
Magyarországon a 2010. évi CXVII. törvény rendelkezik a megújuló energia közlekedési, valamint ezek üvegházhatású gázkibocsátáscsökkentési keretrendszeréről, így a jelen javaslat legfontosabb feladata az irányelv változásainak ebbe való átültetése. A 2015. október 5-én hatályba lépett, a bioüzemanyagok használata kapcsán felmerülő, a közvetett földhasználat-változás jelenségének kezelése céljából elfogadott, már idézett irányelvet módosította, a 2009/28/EK megújuló energia irányelvét. Az egyes tagországoknak, így Magyarországnak is 2017. szeptember 10-éig kell elvégezni a kötelező jogharmonizációt.
Az irányelvi változás többek között módosította a 2020-ra kitűzött 10 százalékos közlekedési hányad elérésének számítási módszertanát, szigorította a bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeit, 7 százalékban maximalizálta az úgynevezett hagyományos bioüzemanyagok, étkezési és takarmányozási alapanyagból készült bioüzemanyagok tagállami célbani elszámolhatóságát, valamint kibővített bizonyos bioüzemanyagokra vonatkozó tagállami jelentés-tételi kötelezettségeket.
A Fenntartható fejlődés bizottsága részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatokat fogadott el, amelyek - amint az előbb hallottuk - jogszabályszerkesztési, nyelvhelyességi és jogtechnikai módosításokat tartalmaznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me