DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is szeretném megköszönni a bizottságoknak és mindazoknak, akik ehhez a törvényjavaslathoz megjegyzéseket tettek. Megfontoltunk minden észrevételt, minden megjegyzést, vagy legalábbis igyekeztünk ezt megtenni. Szeretném jelezni azt, hogy ebben a törvényjavaslatban tulajdonképpen a külszolgálati törvénynek egy olyan értelmű módosítása történt, amelyik figyelembe veszi az elmúlt időszakban bekövetkezett tapasztalatokat, észrevételeket, gyakorlati szempontokat próbált érvényesíteni, és bizonyos technikai pontosításokkal is élt.
Néhány dologra szabadjon kitérnem: a belső pályázat ügye. A karrierdiplomata valahol kiképeztetik. Tehát a gyakorlat általában úgy szól, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban vagy korábban Külügyminisztériumban szakmai gyakorlatot, professzionális ismereteket szerzett kollégák mennek ki külszolgálatra, majd térnek vissza ugyanebbe a Külügyminisztériumba. Ez nem jelenti azt, hogy ez valami kötelezettség, amitől nem lehet eltérni, hiszen a gyakorlat is mutatja, hogy többször eltérünk ettől. De a legeredményesebb a külszolgálatok szempontjából a belül, a kormányzati szerven belül tapasztalatokat szerzett, professzionális ismereteket szerzett embereknek a külszolgálatba történő kiküldése.
A személyi juttatásokhoz csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy lehetne persze több is, és nemzetközi összehasonlításban - ezt el is mondtuk - nem állunk túl jól ebben a kérdésben, én ezt tapasztaltam is, hiszen én is négyéves külszolgálatot töltöttem. Általában a mellettünk dolgozó külképviseletek javadalmazása jobb, mint a miénk, de valami előrelépés ebben a törvényjavaslatban ezen a területen is felfedezhető.
A bizottságoknak, a Külügyi bizottságnak és a Törvényalkotási bizottságnak köszönöm szépen a megjegyzéseit, ezeket itt hallottuk, figyelembe is vesszük természetesen.
(17.50)
S még egy fontos kérdésre szeretnék nagyon röviden kitérni. Nagyon jelentősnek tartjuk a Hungary Helps védjegyet, mert ez egy védjegy. A világ arra törekszik, hogy a fejlesztési-felújítási forrásokat globálisan összefogja, s ebben szerepeltesse a segélyezéseket is. Ezt a helyzet kényszerítette ki, hiszen szinte hetente veszünk részt olyan donorkonferenciákon, ahol óriási nemzetközi pénzfelajánlások történnek, az eredményeit viszont ennek a nagyon lelkes önkéntes hozzájárulásnak nem mindig látjuk. Tehát most része kívánunk lenni egy olyan globális folyamatnak, amely a globális fejlesztéstámogatási források és segélyezési források összefogásával mintegy beteljesíti azt az ENSZ történetében legnagyobb programot, amit a fenntartható fejlesztési célok implementációja, megvalósítása területén gondolunk. Tehát ez a Sustainable Development of 2030 Agenda néven elhíresült program, ami nemcsak arra szolgál, hogy fejlesztéseket eszközöljünk a világ különböző részein, hanem előbb-utóbb elérjük azt a nagyon kívánatos és hosszú távon elkerülhetetlen célkitűzést is, hogy azokban a krízishelyzetekben, a migráció szempontjából kibocsátóhelyeknek jelölt térségekben valamiféle konszolidációs program induljon el, és a fejlesztés-felújítási források megfelelő indikátorrendszereken és kiértékelő rendszereken, a korszerű menedzsmentnek minden technikáját felhasználva követhetővé, átláthatóvá váljanak, hogy az utolsó guruló forint, dollár vagy éppen euró is odakerüljön, ahol erre a globális szempontokat is figyelembe véve a legnagyobb szükség mutatkozik. A Hungary Helps egy védjegy lesz, ami Magyarország szempontjából fontos, hiszen összefogja azokat a forrásokat, amelyeket egy évben elköltünk, és a védjegy mindig fogja jelezni azt, hogy Magyarország nagyon aktívan részt vesz a nemzetközi közösség tagjaként a közös célok elérése érdekében.
Végül nagyon röviden azt szeretném mondani, hogy mi, akik bőrünkön érezzük a külszolgálati szabályozás minden mozzanatát, úgy gondoljuk, hogy ez egy előrelépés. Demeter Márta képviselő asszonynak mondom, hogy természetesen nem tökéletes megoldás, ennél lehetne átfogóbb, mélyebb és talán hosszabb távra érvényes megoldást is találni. Azért mondom, hogy talán, mert a nemzetközi helyzet olyan gyakran produkál különböző eseményeket, vagy éppen nyitunk új képviseleteket, konzulátusokat, tehát annyira dinamikus és mozgó ez a terület, hogy nehéz elképzelni egy olyan szabályozást, ami akár évekre vagy pláne évtizedekre kiállja a próbált. Tehát valószínű, hogy a tisztelt Ház elé vissza fog kerülni még ez a kérdés többször, és ugyanúgy, mint most, igyekszünk majd a legjobb tapasztalatokat, a legjobb információkat, adatokat és a megoldásokat átvezetni a parlament segítségével az újabb és újabb megújuló rendszerekben.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me