DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Először is szeretném mindenkinek megköszönni a munkáját, akik részt vettek ebben a törvényalkotási folyamatban: az ellenzéknek és természetesen azoknak a szövetségeknek, egyesületeknek, akik szakmai szervezetként támogatták a munkánkat, vagy legalábbis jobbító szándékkal módosító javaslatokat fogalmaztak meg. Ahogy Jakab elnök úr is elmondta, a törvény körül valójában érdemi, komoly erdészszakmai vita nem alakult ki, most, a parlamenti szakasz végén politikai vita alakult ki ezzel a törvénnyel kapcsolatosan, de ezt természetesnek vesszük, velejárója ennek a munkának. Annak nagyon örülök, hogy nincs ma Magyarországon olyan erdészszakmai szervezet, amelyik a törvényt ne méltatná, ne élné meg komoly előrelépésként, legalábbis olyan szervezetről, aki ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg, nem tudunk, hozzánk ilyen vélemény nem érkezett.
A természetvédelem oldaláról voltak megfogalmazott kritikák, valójában itt arról van szó, hogy jól bevált, ismert forgatókönyv és gyakorlat alapján halad tovább a törvény, ahogy figyelembe veszi a reális, észszerű és hatékony természetvédelem prioritását. Mi erre szavazunk, a reális, észszerű és hatékony természetvédelmi szabályokat továbbra is fenn kell tartani, és az elengedhetetlen a magyar erdők állapotának megőrzése érdekében.
Magyar Zoltán képviselő úr néhány kérdést fölvetett, többségében ezeket már megbeszéltük, és támogatom is, jól tudja, a kormány is támogatja, hiszen a kártalanítás kérdését most részben a törvény - Győrffy Balázs elnök úr módosítóinak nyomán - orvosolja. Ezt örömmel vettük, habár nem ellenzéki, de kormánypárti módosító javaslatként érkezett a törvényhez, és megfogalmazásra került, ezt be is fogadtuk; az áfacsökkentést is, tudja, képviselő úr, a tűzifára, maximálisan egyetértünk vele. Amint erre költségvetési lehetőség lesz, úgy végiggondolandó ennek a lehetősége is.
(19.50)
A 3 hektár alatti területekkel kapcsolatosan, amit megemlített, figyelembe vettük az önök véleményét, éppen ezért nincs is benne a kétharmados területekben. Egyébként említette a félelmet ezzel kapcsolatosan. Általában a félelemnek a tudatlanság az oka. Ez a helyzet, amit itt elmondott példaként, a komáromi ügy kapcsán, hiszen egy teljesen más területről van szó. Három szót mondott: a Monsantóhoz került állami föld. Csak a jegyzőkönyv kedvéért szeretném megjegyezni, hogy nem föld, hanem kivett terület; nem állami, hanem magánterület; és nem a Monsantóhoz, hanem egy magánszemélyhez, aki négy évvel később eladta valóban a Monsantónak.
Megjegyezném csak a jegyzőkönyv kedvéért, hogy ebben sincs közöttünk különbség, én sem örülök neki, és minden törvényes eszközt megragadtunk a kormányhivatalokkal közösen annak érdekében, hogy ezt a helyzetet kivizsgáljuk, és ha bármilyen fogás van rajta, akkor éljünk a lehetőséggel. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me