BALOG ZOLTÁN,

Full text search

BALOG ZOLTÁN,
BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ezt a beszédet valóban érdekes volt hallgatni egy olyan párt képviselőjétől, amelyiknek a nevéhez fűződik a fizetős egészségügy bevezetése, illetve ennek a kísérlete, ezt sikerült nekünk 2008-ban megakadályozni. A legemlékezetesebb egészségügyi fejlesztésük a széfek bevezetése volt, amelyeknek az ajtaja még mindig ott leng a kórtermekben.
Az ön interpellációjának szövege, megállapításai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, ön félrevezeti nemcsak a mentősöket, hanem a közvéleményt is. Ma Magyarországon minden megyében van mentős, van rohamkocsi, a rohamkocsihoz pedig tartozik kórház. Ideje lenne meglátogatni egy-két megyei kórházat (Dr. Józsa István: Megvolt!), hogy lássa, 2010 óta milyen fejlesztések indultak el.
Ami pedig a mentősök béremelését illeti, az Országos Mentőszolgálat működésének fejlesztésében, a mentődolgozók méltó megbecsülésében éppen a napokban léptünk egyet előre. Ez nem az első lépés, ez a második lépés, hiszen az egészségügyi béremelés már rájuk is vonatkozott, és nem is az utolsó lépés, mert tovább fogunk haladni: a kormány a jövő évben nem 10 százalékot, hanem plusz 10 százalékot tesz hozzá ahhoz a béremeléshez, ami egyébként az egészségügyben nemcsak eltervezett, hanem betervezett is. Ez azt jelenti, hogy három év alatt 67 százalékkal növekszik átlagosan a mentőknél dolgozók bére, és ez 2019-ben, az újabb ütemben egyébként körülbelül 80 százalék lesz, tehát ilyen szempontból sem igaz az állítása. Azt a tervezett többletforrást, a 4 milliárd forintot a 10 százalékos béremelésre azon felül kapják az Országos Mentőszolgálat dolgozói, ami egyébként nekik a 8 százalékkal, illetve eddig a 12 százalékkal járt.
Ami a költségvetést illeti, ön az EMMI költségvetéséről beszél. Nem tudom, látta-e már a költségvetést, 100 milliárd forinttal több forrás jut az egészségügyre, a mentésre közel 40 milliárd forintot fordítunk; 2010-ben, amikor önöket távozásra kényszerítették a választók, ez 22,5 milliárd forint volt, csak az idei évhez képest plusz 7 milliárd forint van betervezve a költségvetésbe. Nem tudom, milyen csökkenésről beszél.
(14.20)
Ha jól emlékszem, 2006-2010 között önök 5,2 százalékkal csökkentették, nem növelték az Országos Mentőszolgálat támogatását. Mi 2010 óta plusz 76 százalékot tettünk ehhez hozzá. A mentős életpálya része a bér, a munkaruha - ez a következő lépés -, a mentőautók állapota, majd erről néhány szót még mondok és a mentőállomások kérdése.
2010 óta 23 új mentőállomás épült. A mentőállomások 37 százaléka újult meg. közel 500 új mentőautó állt forgalomba, ami a futó mentőautók 60 százaléka, és idén további 193 mentőautót szerzünk be. Ha ez meglesz, akkor ezzel minden eset- és rohamkocsit lecseréltünk.
A mentőállomásokról azért hadd kérdezzem meg, ön 2010-ig Komló alpolgármestere volt: mikor újult meg a komlói mentőállomás? 2010 után, amikor ön már nem volt alpolgármester, a Fidesz-KDNP-kormány újította meg. (Zaj a kormánypárti padsorokban.)
Ön itt ügyvédekről beszél. Azt el kell mondanom, hogy az az ügyvéd, aki szakszervezeti vezetőnek adja ki magát egyébként, és sztrájkról beszél, olyan ügyvéd, aki miatt fejenként másfél millió forintot kell fizetni azoknak a mentősöknek, akiket belerángatott egy vesztes perbe, ennyire lehet rá odafigyelni. Én azt tudom önnek mondani, hogy a mentőszolgálat ügye nekem személyes ügyem, azt is mondhatnám, hogy családi ügyem. Erre megvan a családi okom. Olyan áldozatot hozott az én családom ebben az ügyben, amit nem kívánok senkinek. Nekünk ezt meg kellett tenni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Kérem, hogy ne különböző pártpolitikai hőbörgésekkel zavarja ezt az ügyet, hanem működjünk együtt az Országos Mentőszolgálat megújításában. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me