DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ha egy-két adatot kivesz a többi közül, az lehet egy felszólalásra elegendő, de a valóság bemutatására kevésbé. Önök évek óta igyekeznek azt mondani, és ezt kórusban teszik az MSZP-vel, hogy ez a kormányzat igyekszik minél kevesebb érettségizőt képezni, hogy minél kevesebben fejezzék be a középfokú tanulmányaikat érettségi megszerzésével.
Ezt mondják, és elég hangosan próbálják mondani akkor is, ha az adatok pontosan ennek ellenkezőjét mutatják. Hiszen, ha összehasonlítom, hogy 2012-ban és 2016-ban mennyien érettségiztek le, akkor azt láthatjuk, hogy a fiúknál 2,7 százalékos a növekedés, a lányoknál pedig 2,5. Átlagosan Magyarországon 2,6 százalékkal szereznek most már többen érettségit ebből a korosztályból, mint ahányan ezt öt évvel ezelőtt tették.
Nőtt tehát egyértelmű mértékben, nagymértékben nőtt azok száma, akik megszerezték az érettségit, és ezeknek a fiataloknak a száma még inkább nőni fog. Hiszen a legutóbbi változások, a köznevelést és a szakképzést érintő változások terén az egyik legfontosabb előrelépés volt, hogy a 2016-17-es tanévben az új típusú szakközépiskolákban immáron 32 689 olyan tanuló kezdte meg a 9. évfolyamon a középfokú tanulmányait, akik a 11. évfolyam elvégzése után rögtön megkezdhetik az érettségire való felkészülést. Azaz szereznek egy szakmát, és a szakma után két évvel egy érettségit is meg tudnak szerezni.
Ez az indoka annak, az ilyesfajta döntések az elmúlt hét évben és a jövőben is, hogy Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség messze alulmarad mind az európai uniós átlagnál, pláne, ha még mediterrán országokkal hasonlítja össze, legfőképpen pedig attól a számtól marad el, ami 2010-ben volt jellemző a fiatalok munkanélküliségére. Nagyon nagy mértékben csökkent, kevesebb, mint a felére csökkent, többen szereznek tehát érettségit, többen tudnak elhelyezkedni. Ez köszönhető a kormányzat intézkedéseinek az elmúlt évekből.
Ami a területi különbségeket vagy a fiatalok tudását, megszerzett tudását, úgynevezett kompetenciáját illeti, az országos kompetenciamérésben, amit a tavalyi évben is lefolytattunk, mint a korábbiakban is, az volt látható, hogy a 6. és 8. évfolyam között átlagosan szövegértésből 87 ponttal, matematikából 106 ponttal javult a korábbiakhoz képest a fiatalok teljesítménye. A 8. és 10. évfolyam között szintén javulás volt látható, szövegértésben 53 ponttal, matematikából is 24 ponttal; javult tehát a diákok eredménye. Ezáltal elmondhatjuk, hogy csökkent is a szakadék bizonyos diákok között.
Ön hozott itt adatokat az oktatás kapcsán a kötelező tankötelezettségi korhatárral kapcsolatban. Csak azt felejtette el képviselő asszony elmondani, hogy mindeközben, ha ugyanezeknek a statisztikáknak egy másik oldalára lapoz, akkor ott azt találja meg, hogy a Magyarországon a magyar diákok által iskolában eltöltött évek vagy napok száma, és más országokban, ahol akár magasabb a tankötelezettségi korhatár, ugyanakkora. Tehát nem különbözik az iskolában eltöltött évek száma attól függően, hogy 16 vagy 18 éves kor a tankötelezettségi korhatár.
Amikor Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával hasonlította össze az adatokat, akkor pedig azt felejtette el elmondani, hogy 2007-től kezd-ve ezeknek az országoknak messze az uniós átlag alatti lemorzsolódási vagy végzettség nélküli iskolaelhagyási statisztikái voltak. A magyar szám mozgása teljes mértékben megegyezik az uniós átlagmozgásokkal, ezzel szemben ennek a három országnak 2007 óta szignifikánsan más adatai vannak. Nehéz lenne összehasonlítani azt, ami immáron tíz éve más, mint Magyarországon. Ezeket az országokat hirtelen mégiscsak úgy állítja be, mint ha ugyanarról a nulla pontról indultunk volna, ugyanaz lett volna a kezdeti stádium, és ahhoz képest történtek volna a változások. Nem. Magyarországon az Európai Unióra átlagosan jellemző változások történtek ezen a területen is.
Ettől függetlenül azt én is fontosnak tartom, hogy a végzettség nélküli iskolaelhagyás fontos kérdés, ezzel foglalkoznunk kell. Egy nagyon komoly középtávú stratégiát dolgoztunk ki, és ebben nyilván segít az is, hogy a pedagógusok bére, a nevelő-oktató munkát segítők bére igen nagy mértékben emelkedett. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me