DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tíz éve nem volt olyan magas a korai iskolaelhagyók aránya, mint tavaly. Bár 2010-es hatalomra kerülésekor az Orbán-kormány ennek az ellenkezőjéről beszélt és csökkentést vállalt, a mutató azóta folyamatosan romlik, 2016-ban már 12,5 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik gyerek úgy kerül ki az oktatási rendszerből, hogy középfokú végzettsége sincs. Mindebben nyilvánvalóan szerepet játszik a tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkentése, ami minden mutató szerint növelte ezt az arányt. Az adatok alapján tehát teljesen egyértelmű, hogy a kormány hibás döntést hozott ezzel az intézkedéssel is.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ha más országok adataihoz viszonyítunk, akkor azt látjuk, hogy a visegrádi négyek között az utolsók vagyunk e tekintetben, ott nagyságrendileg feleannyian hullanak ki idő előtt a rendszerből, mint nálunk. Mindez egybecseng azzal a szintén aggasztó adattal, hogy a társadalmi mobilitás az Európai Unió országai között Magyarországon a legrosszabb. Az iskolák állami fenntartásba kényszerítésével önök azt ígérték, hogy csökkennek a különbségek, és a szegényebb családok gyerekei is esélyekhez jutnak. Mára az előbb említett adatok alapján is teljesen világos, hogy erre nemhogy nem került sor, de a helyzet egyre rosszabb, ahogy a PISA-eredményekből is láttuk.
(15.00)
Talán mondanom sem kellene, hogy azok a gyerekek, akik középfokú végzettség nélkül hagyják el a rendszert, később munkát is sokkal nehezebben fognak találni, és félő, hogy csak a tisztességes megélhetést nem biztosító közmunka lesz az egyetlen lehetőségük. Jelen pillanatban ez minden 8. fiatalra igaz.
Mindezzel párhuzamosan magasabb a funkcionális analfabéták aránya is, ez most már közel 20 százalékos. Persze Balog Zoltán a miniszteri meghallgatásán azt is kétségbe vonta, hogy ez létezik, hiszen ahogy fogalmazott, ha valaki valamit el tud olvasni, az azt jelenti, hogy megérti. Amit tehát az Orbán-kormány oktatáspolitikája eredményezett, egyre távolabb van a tudásalapú társadalomtól, a XXI. század kihívásainak megfelelni képes, nemzeti öntudattal rendelkező, kreatív fiatalság nevelésétől.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, hajlandók-e szembesülni a hibáikkal, és legalább az adatoknak elhiszik-e, hogy rossz irányba kormányozzák az oktatást. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me