HARTYÁNYI JAROSZLAVA,

Full text search

HARTYÁNYI JAROSZLAVA,
HARTYÁNYI JAROSZLAVA, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Шановний пане Голово! Шановні державні Збори! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A törvényjavaslatban foglaltakkal kapcsolatos, 2017. április 20-án elmondott hozzászólásomat fenntartva, az időközben beszerzett kiegészítő információk alapján azt a következőkkel egészítem ki.
A KSH-ban - a hozzászólásomat követően - tartott megbeszélésem alapján a törvényjavaslatot előkészítő anyagot kaptam, amely a paragrafusok módosításának részletezésén túl előre jelzi és véleményezi is a várható észrevételeket, amely szerint 1. a törvényjavaslattal kapcsolatban „legvalószínűbben felmerülő aggályok adatvédelmi jellegűek lesznek”. Mivel még nincs végrehajtási utasítás, amely az eljárás módját és a garanciákat konkrétan tartalmazná, nincs módunk tételes véleményezésre. A KSH jelenlegi adatbekérő nyomtatványai a most érvényben lévő törvényekhez igazodóak, szenzitív adatokra nem térnek ki. Nincs információnk arról, hogy a jelen törvénymódosítás elfogadása alapján ezek az adatbekérések változnak-e, és ha igen, akkor milyen tartalmúak lesznek.
2. Az adatvédelem jogalapja mellett a vita során „felmerülhet annak a kérdése, hogy veszélyes lehet-e egy helyre összpontosítani ennyi - akár különleges adatot is tartalmazó - adatállományt”. Az előterjesztés szerint a személyazonosító adatokat vagy törölni kell, vagy különválasztva kell tárolni, amit hivatalos statisztikai célból, ideiglenesen lehet helyreállítani. Kérdés az, hogy milyen tartalmú lesz ennek a pontos szabályozása.
Adatszolgáltatási kötelezettségről van szó. A KSH-tól kapott nyilvántartás szerint több mint 2 ezer helyi nemzetiségi önkormányzat van, amelyből 91 nevében működik úgynevezett adatbenyújtó, amely feltehetően együttműködési megállapodáson alapuló tevékenységet végez. Az adatszolgáltatásra vonatkozó úgynevezett együttműködési megállapodás elkészítéséhez - különös tekintettel annak több mint 2 ezres nagyságrendjére -, a törvény végrehajtási utasításához olyan iratmintát javasolunk mellékelni, amely lehetőség szerint kizárja az adatszolgáltatásra vonatkozó, a törvény 28. § (8) bekezdése szerinti megállapodásban rögzítendők százféle értelmezését és az utólagos módosítások szükségességét. Javasoljuk, hogy a megállapodást a helyi nemzetiségi önkormányzat nevében adatbenyújtóként eljáró helyi önkormányzat legyen köteles elkészíteni, és annak alapján eljárni a továbbiakban.
Meg kell ismételnem, hogy a szenzitív adatok bármilyen célból történő kezelése és közzététele az adott magánszemély önkéntes hozzájárulásával lehetséges, tehát különösen fontos a célhoz kötöttség indoklása és annak érvényesülése.
Az itt megfogalmazottak tételes és mindenre kiterjedő figyelembevétele és törvényjavaslatba történő beépítése mellett támogatjuk annak elfogadását. Щиро дякую за увагу! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
(18.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me