DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. A turizmus a nemzetgazdaság kiemelt ágazata, jelentős mértékben hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez, a munkahelyteremtéshez, amit számos tényező alátámaszt. A turizmus jellemzően a kis- és középvállalkozások területe, az ágazat jelentős mértékben hozzájárul a fizetési mérleg egyensúlyának javításához. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2015-ben a nemzetközi utazásokból mintegy 5 milliárd euró, tehát mintegy 1500 milliárd forint devizabevétel származott - a magyarok által külföldön elköltött összeg ennél kevesebb -, a turizmus több mint 3 milliárd euróval javította a fizetési mérleg egyensúlyát. Ez az összeg 9,5 százalékkal magasabb, mint 2014-ben volt.
A turizmuson belül is kitüntetett szerepe van a belföldi turizmusnak. A stabil belső kereslet ellenállóbbá teszi az ágazatot olyan külső hatásokkal szemben, mint például a terrorcselekmények, a természeti katasztrófák vagy egy pénzügyi-gazdasági krízis. Míg a nemzetközi forgalom rajtunk kívül álló okok miatt is hullámozhat, a magyarok állandó, kiszámítható keresletet jelentenek a turizmus és a vendéglátóipar számára. A belföldi forgalom területileg kiegyenlítettebben oszlik el, mint a beutazó forgalom: ez azt jelenti, hogy a külföldiek elsősorban Budapestre jönnek, a külföldi vendégéjszakák 59 százaléka Budapesten realizálódik, ehhez képest a magyarok döntően vidékre utaznak, a belföldi vendégéjszakák 92 százaléka vidéken keletkezik. A belföldi turizmus ezért különösen a vidéki szolgáltatók életében kulcsfontosságú, hozzájárul a vidéki munkahelyek megtartásához, újak létesítéséhez, ezzel pedig a vidék népességmegtartó képességének növeléséhez.
Azok a magyarok, akik többet turistáskodnak itthon, és nem külföldön költik el a nyaralásra szánt pénzt, ezzel a magyar gazdaságot, a turizmust, jellemzően a családi kisvállalkozásokat segítik. Nem véletlen, hogy a kormány a SZÉP-kártyával hosszú évek óta ösztönzi a belföldi turizmust, tavaly 95 milliárd forint áramlott a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokhoz a kártyának köszönhetően. A kártya jelentőségét jelzi, hogy 2016-ban a kereskedelmi szálláshelyek magyaroktól származó bevételeinek ötöde SZÉP-kártyás költés volt, 2016-ban a kereskedelmi szálláshelyek 7 százalékkal több, összesen 30 millió vendégéjszakát regisztráltak.
A belföldi turizmus növekedésének üteme 2016-ban is meghaladta a beutazást, mind a kettő egyébként olyan 7 százalék körül mozgott. Ez a pozitív folyamat a belföldi turizmus motorjaként működő SZÉP-kártya mellett részben a családi adókedvezmények és a családtámogatás rendszerének, részben pedig adókörnyezet kedvező változásainak és az emelkedő munkabéreknek köszönhető. Az emberek egyre nagyobb mértékben költenek az egyre igényesebb kínálatnak köszönhetően emelkedő presztízsű belföldi pihenésre is. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me