DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! 2012-ben a Fidesz-KDNP által elfogadott törvényre volt szükség ahhoz, hogy biztosítsuk a nyugdíjaknak az adómentességét. Ön arról beszélt, hogy milyen jó lenne, ha adókedvezményt vagy valami hasonlót kapnának a nyugdíjasok bizonyos tekintetben, de mi inkább azt mondtuk, hogy semmiképpen ne adóztassuk meg a nyugdíjakat, ne terhelje semmilyen adó a nyugdíjat, 2012-ben erre garanciát adtunk. Szemben az önök idejével, akik nemcsak hogy elvettek egyhavi nyugdíjat, ami szintén, ha valaki beteg, akkor eléggé hiányozhat azokból a gyógyszerköltésekből, amelyet akkor sokkal magasabb értékben kellett költeniük, mint most, hiszen akkor nem volt sem vaklicit, sem nem volt semmilyen más olyan gyógyszerárletörő mechanizmus, amely most már összességében tízmilliárdos nagyságrendben óvja a nyugdíjasok és a betegek pénztárcáját. Nos, tehát akkor mind az egyhavi nyugdíj azért hiányzott a gyógyszerek elköltésére félretett keretből az egyes nyugdíjasoknál, mind pedig a nyugdíj megadóztatása egy olyan veszély volt, amely továbbcsökkentette a jövedelmeket.
Természetesen, ha valaki a nyugdíj mellett mint saját jogú nyugdíjas dolgozik, akkor fennáll a lehetősége minden kedvezményt érvényesíteni. De mi fontosnak tartottuk azt, hogy a szocialistákkal szemben ne adóztassuk meg a nyugdíjat; amelyik nyugdíjas a szocialistákra szavaz, azt kockáztatja, hogy ők újra bevonják az adóztatási körbe a nyugdíjakat.
Ezzel szemben a szociális ellátórendszerben számos olyan más ellátási forma található, amely mind a fogyatékosságban, mind a tartós betegségben, mind az egészségkárosodásban szenvedő személyek számára biztosított, és a nyugellátásban részesülők számára is adható. Hogy ebből kettőt kiemeljek önnek, az egyik a fogyatékossági támogatás, amelyhez semmilyen keresőtevékenység-korlát nem kapcsolódik, nyugellátás mellett is igénybe vehető, sőt bármilyen időtartamban jövedelemkorlát nélkül is folytatható mellette keresőtevékenység.
A másik ilyen, amit ön is ismer, hiszen ez egy nagyon széles körben igénybe vett lehetőség, természetbeni ellátás, a közgyógyellátás, amely olyan természetben nyújtott támogatás, amely a szociális biztonság védelmének, illetve megőrzésének célját szolgálja azzal, hogy a rászorultak részére az egészség megőrzésével és a betegséggel összefüggő kiadásokat kompenzálja. Az alanyi közgyógyellátás megállapításához pedig semmifajta jövedelemvizsgálatra nincs is szükség, a szociális igazgatásról szóló törvényben foglalt feltételek teljesítése esetén pedig az aktív korú személyekkel azonos módon a nyugdíjasokat is megilleti ez a természetben nyújtott ellátás. És azért azt megjegyezném, hogy aki fogyatékossággal éli az életét vagy egészségkárosodott, azok számára nyilván az utazási kedvezmények is ugyanolyan mértékben járnak, akár nyugdíjas, akár nem nyugdíjas.
Ön azt mondta, hogy az önkormányzatok települési támogatásból tudnak rendkívüli szociális támogatást adni, és erre nincsen forrásuk. Olyan szempontból nem is kell hogy legyen forrásuk, hogy erre több mint 30 milliárd forintot a központi költségvetésből biztosítunk. Tehát az önkormányzatoknak nem saját bevételből kell, hanem a központi költségvetésből biztosított 30 milliárd forintból lehet ezeket kigazdálkodni. Ez egy bőséges forrás, azt hiszem, a szociális juttatások nyújtásához; ilyen ráadásul 2010 előtt nem volt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me