GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha valaki dolgozik, aktív korú, mondhatjuk, picivel könnyebb a helyzete, mint ha nyugdíjba megy, és ugyanabban a betegségben szenved akkor is. Miért? Hát egyszerűen azért, mert az aktív kor léte kapcsán gyakorlatilag a megkeresett jövedelméhez illesztetten adójóváírásokat érvényesíthet bizonyos esetekben, bizonyos betegségek kapcsán.
Ezek az adókedvezmények a nyugdíjba vonulás pillanatában nyilván megszűnnek, ha az ember munkatevékenységet nem végez, hanem nyugdíjasként éli az életét. A betegség viszont marad, a betegség nem szűnik meg. Ráadásul nyilvánvaló, hogy az életkereset viszonylatához illesztetten a nyugdíj mértéke nem több, hanem kevesebb. Tehát egyfajta kétszeres hátrány alakul ki e tekintetben.
Akár 75-80 ezer forintos évi kiadástöbblettel is kell számolnia ez esetben ezeknek az embereknek. Ha példákat nézünk, akkor adókedvezményt kaphat, mondjuk, az az ember aktívkorúan, mármint munkatevékenységet végzőként, aki laktózintoleranciával bír, tehát nem rendelkezik ellenálló képességgel, vagy lisztérzékenységgel bír, de mondhatjuk azt is, hogy a szénhidrát-anyagcserezavaros helyzettel megáldott emberek is ugyanebben a szituációban vannak. Ilyen például az első- meg a másodfokú cukorbeteg is. De még egyszer: ez az aktív korban igaz. Akkor, ha elérte a nyugdíjkorhatárt és nyugdíjba vonult, akkor nyilván az adójóváírás lehetősége megszűnik a számára. Kedvezmény csak az adóköteles jövedelmek után érvényesíthető.
Mi a válasz ma erre a kérdésre? A válasz ma erre a kérdésre igazából az, hogy a helyi önkormányzatok oldják meg ezt a kérdést. A helyi önkormányzatoknak áll rendelkezésre bizonyos típusú forrás, ami gyakorlatilag ezeknek a kérelmeknek a kielégítésére szolgálhat. Ők - mármint a helyi önkormányzatok - saját hatáskörben dönthetnek ezekről a kérdésekről. Csak hát általában az a helyzet, hogy a helyi önkormányzatoknak a kötelező feladatok ellátására sincs meg a forrásfedezete a kormány részéről, ilyen értelemben elég nehéz helyzetbe kerülnek.
A kérdés ilyen értelemben nagyon egyszerű, és nagyon világos választ szeretnék kapni e tekintetben, államtitkár úr. Mint mondtam, azzal, hogy az aktív kor befejeződik, és kezdődik a nyugdíjas időszak, azzal, hogyha az aktív korban adott volt a betegség, a nyugdíjkorban nem szűnik meg mindez. Azt szeretném tudakolni, hogy mikor fognak olyan helyzetet teremteni, hogy a nyugdíjba került emberek ne veszítsék el a korábban megszerzett úgymond jogosultságukat az adókedvezmény révén, még ha más jogcím alatt kapják is meg. Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me